23948sdkhjf

Effektivisera inköp från Kina via ”eget” produktionskontor

Kina-registrerade bolaget EPG (Ek Procurement Group) fungerar som kundens externa inköps- och produktionskontor.

Kina är för många svenska handels- och retailföretag den största produktionsmarknaden, med en leverantörsbas utspridd från Peking i norr till Shenzhen i söder. Att etablera sig med lokalkontor i Kina är många gånger en både kostsam och kunskapskrävande process. Samtidigt är det många svenska bolag som drar slutsatsen att ett produktionskontor skulle vara ett steg i att utöka företagets kontroll och en avgörande faktor för att kunna möta de krav som ställs på den egna verksamheten.

Ett sätt att kunna ta del av Kina, utan att sätta upp eget lokalkontor, är att anlita det Kina-registrerade bolaget EPG (Ek Procurement Group) som har valt att fungera som kundens externa inköps- och produktionskontor. 

En förlängd arm

Tobias Ek, vd och ägare på EPG, menar att produktionskontoret fyller en viktig funktion vars roll är likt en förlängd arm av kundens egna verksamhet. Målet är att effektivisera kommunikationen mellan huvudkontor och leverantör, upptäcka eventuella fel och lösa problem på plats samt att snabba upp processer – utan att kunden ska behöva ta några ytterligare investeringar. 

– Inom vårt arbete ingår både ett större ansvarsområde och längre åtagande av daglig hantering av inköpsprocesser i flera kategorier, berättar Tobias Ek.

”Som det ser ut idag är många inköpsorganisationer centraliserade utan permanent närvaro i Kina, men många kan ändå ha en stor del av sin omsättning där” Tobias Ek, vd, Ek Procurement Group

EPG vårdar sina kunders leverantörsrelationer och garanterar bästa pris och kvalitet plus uppdaterar företagets leverantörsbas och ser till att dessa följer företagets Code of Conduct, samt de villkor som företaget arbetar med. 

– Fördelen med det vi erbjuder gör att inköparna avlastas och får mer tid över att fokusera på kärnprocesserna för att skapa mervärde.

– I och med att produktionskontoret i många fall tar över en roll, som tidigare utförts av en mellanhand, elimineras även dessa kostnader och en ökad koordination erhålls. Likaså fungerar kontoret som en mötesplats för de kunder som reser från huvudkontoret till Kina.

Startade 2011

EPG har bedrivit verksamhet i Kina sedan 2011 och har ett tjugotal medarbetare på plats i Kina, alla med en inköps- och merchandisingroll som bakgrund. Bland kunderna finns det redan i dag ett antal välkända tyska och nordiska varumärken. Nu ser man dock fram emot att skala upp med ytterligare samarbeten med svenska retailföretag som vill skapa konkurrensfördelar. 

– Vi kan erbjuda bra förutsättningar för fler svenska handelsföretag att avlägsna kostnader från värdekedjan och förbättra inköpsprocesserna från Kina både på kort och lång sikt, avslutar Tobias Ek.

Källa: Ek Procurement Group

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078