23948sdkhjf

Svensk Handel om de rekordhöga lönekraven

Årets avtalsrörelse har inletts. På tisdagsmorgonen utväxlade Svensk Handel och Handelsanställdas förbund sina yrkanden. – Den avtalsrörelse som vi går in i kan inte resultera i för höga löneökningar, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

På tisdagsmorgonen inleddes årets avtalsrörelse när Handelsanställdas förbund och Svensk Handel utväxlade sina avtalskrav. Bland fackets krav finns höjda löner, att fler ska få jobba heltid och ett stopp av hyvlingar av anställdas arbetstid.

– Det handlar om att man ska kunna leva på sin lön, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handels.

Handels menar på att inflation och ofrivilliga deltider pressar de anställda. Lönekravet man nu går fram med är enligt facket det största på flera decennier. Det handlar om en höjning på 1 265 kronor per månad för en heltidsanställd och att lägstalönerna ska höjas med 1 370 kronor.

Enligt fackföreningen arbetar sju av tio inom handeln deltid mot sin vilja.

– Det är ett hot mot branschen som helhelt. Det betyder att folk kommer att söka sig bort från handeln, säger Linda Palmetzhofer.

Andra krav från facket är att det ska bli lättare att få ledigt och att ob-tillägget ska höjas för midsommar, jul och nyårsafton. Dessutom vill man se ett erfarenhetstillägg som kan ge högre lön basera på den anställdes sammanlagda erfarenhet i branschen.

Det här vill Handelsanställdas förbund

Handelsanställdas förbund vill:

• Att lönerna höjs med 1265 kronor per månad ör en heltidsanställd och att lägstalönerna höjs med 1370 kronor.

• Stärka rätten till trygga anställningar och stoppa hyvling av arbetstid.

• Skapa bättre möjligheter till ledighet och påverka sin egen arbetstid.

• Inför högre ob på storhelger för butiksanställda.

• Inför arbetstidsförkortning för anställda på lager som är schemalgda tidiga morgnar, kvällar och helger. Facket vill även se fler sammnhängande lediga helger för personal som arbetar skift.

Handelsanställdas förbund

Svensk Handel pekar å sin sida på det besvärliga konjunkturläget och menar på att löneökningarna inte kan bli för stora.

– Några av de viktigaste utgångspunkterna är att se och förstå det läge som handeln befinner sig i just nu. Det är ett troligt utmanande läge där vi har kostnadsökningar som stuckit iväg markant. Vi har en svag krona som påverkar handeln i och med att det är en importbransch. Att då ytterligare få en löneökning som är allt för stor, det klarar inte vi av, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Vad är en rimlig löneökning enligt er?

– Vi går inte in på några siffror eller några tal utan vi har växlat yrkanden här på morgonen. Vi kommer att gå tillbaka och analysera och räkna på det. Sedan kommer vi att starta förhandlingarna i veckan. Sedan får vi se vart vi landar, säger Sofia Larsen.

Är lönespridningen för låg i dag?

– Vi tycker det. Det är en ganska sammansatt spridning inom handeln. Här skulle vi vilja premiera och ge lite mer i plånboken till dem som stannar kvar i handeln och bidrar lite extra.

Hon säger att hon kan förstå kritiken mot hyvling av tjänster.

– Det är klart att som enskild person behöva ta ställning till att gå ner i sysselsättningsgrad, det är ju jättetufft. Det är faktiskt också ett tufft läge för företagen att hamna där, säger hon och fortsätter:

– Men motkraften blir annars att företaget eller butiken behöver läggas ned eller att jobben försvinner helt. Men att som arbetsgivare kunna fördela arbetet efter de behov som finns, det är fortfarande viktigt.

Det här vill Svensk Handel

Svensk Handel vill se:

• Löneökningar som följer det märke som industrins parter sätter.

• Oförändrade ingångslöner för att inte höja tröskeln för nyanställningar och för att möjliggöra lönekarriär.

• Möjlighet för arbetsgivare att fördela större del av löneutrymmet till anställda som utvecklas i arbetet.

• Anställningsformer och schemaläggningsregler som möjliggör bemanning utifrån verksamhetens förutsättningar.

Svensk Handel

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.485