23948sdkhjf

Ras för Brothers – omsättningen mer än halverades

Trögt kvartal för RNB:s enda kvarvarande verksamhet. Jämförbar försäljning minskade med 49 procent.

Herrmodekedjan Brothers nettoomsättningen minskade till 47 miljoner kronor (118) under andra kvartalet, december 2020 till februari 2021. Den jämförbara försäljningen minskade med 49 procent.

Försäljningstappet fortsätter in i det det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret och  jämförbar försäljning i mars minskade med 3 procent.

”Än mer striktare restriktioner från mitten av december och uppmaningar att undvika inköp i butiker medförde minskat antal besökare. Under kvartalet var minskningen störst i december för att gradvis förbättras i januari och februari”, skriver Kristian Lustin, vd, RNB i rapporten.

Brothers e-handel ökade med 13 procent under perioden och RNB uppger att ökningen blev högre för varje månad under kvartalet. I mars ökade e-handeln med 45 procent. Näthandeln stod för 18 procent av omsättningen under andra kvartalet och ligger på knappt 16 procent över 12 månader.

Rörelseresultatet för andra perioden uppgick till -18 miljoner kronor (-15). Rörelseresultatet exklusive IFRS 16 och uppgick till -19 miljoner kronor (-16).

Antalet besökare i jämförbara fysiska butiker sjönk med 55 procent i kvartalet jämfört med motsvarande period föregående år

Nettoomsättningen från försäljning till franchisetagare var lägre i kvartalet jämfört med motsvarande föregående år och kedjan har endast fyra butiker som drivs på franschisebasis kvar. Brothers omfattade vid februaris utgång 39 egna butiker och 4 franchisebutiker och inga butiker har stängts under perioden.

Brothers har minskat omkostnaderna som var lägre i kvartalet jämfört med motsvarande period föregående år. De största kostnadsminskningarna var inom inom butikshyror och personalkostnader. Varulagernivån var lägre och i rapporten skriver bolaget att ”aktivt arbete med varulagernivåer och produktmix är ett fokusområde”.

Nu ligger fokus på att hitta en ny ägare till Brothers som är kvar efter att dotterbolagen Departments & Stores, inklusive Man of a kind, och Polarn O. Pyret fick nya ägare i februari respektive i mars.

Den 31 mars slutfördes avyttring av Polarn O. Pyret  till nya ägaren Procuritas vilket betyder att barnklädeskedjan fortfarande ingick i RNB under andra kvartalet.

Polarn O. Pyrets jämförbara totala försäljningen var oförändrad jämfört med föregående år medan e-handeln ökade med 47 procent.

Nettoomsättningen uppgick till 157 miljoner kronor(188). Rörelseresultatet förbättrades och landade på 5 miljoner kronor i kvartalet jämfört med -10 miljoner kronor föregående år.

”Polarn O. Pyret fokuserade på rörelseresultat framför försäljning genom mer fullprisförsäljning och lägre rabatter i kombination med grundlig kostnadskontroll”, skriver RNB i kvartalsrapporten och Polarn O. Pyret har nu i två kvartal i rad levererat bättre resultat än föregående år.

Under kvartalet avyttrades verksamheterna på NK i Departments & Stores till NK Retail men under koncernens andra kvartals två första månader, räknades verksamheten med och nettoomsättningen inom affärsområdet uppgick till 118 miljoner kronor (255) för månaderna december till januari.

Rörelseresultatet uppgick till -110 miljoner kronor (-14). Rörelseresultatet exklusive IFRS 16 uppgick till -132 miljoner kronor (-15) för perioden. Förlust från den avyttrade verksamheten uppgick till -105 miljoner kronor i kvartalet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078