23948sdkhjf

Flera hemelkedjor anmälda för miljöbrott

Nästan fyra av tio elektriska lågprisprodukter som Kemikalieinspektionen har granskat innehåller förbjudna kemikalier. Bland annat hittade myndigheten skadliga ämnen i lampor och usb-kontakter. – Vårt tillsynsprojekt visar att det är vanligt att billig hemelektronik innehåller förbjudna kemikalier. De enskilda produkterna utgör i sig ingen stor risk, men på sikt innebär det problem för både hälsa och miljö, säger Mariana Pilenvik, inspektör på Kemikalieinspektionen.
Under 2016 har Kemikalieinspektionen kontrollerat innehållet i 154 elektriska och elektroniska lågprisprodukter. Totalt har 84 företag inspekterats i projektet. Bland varorna som myndigheten har låtit analysera finns bland annat hörlurar, cykellampor och usb-kontakter. 58 av de granskade produkterna, 38 procent, visade sig innehålla för höga halter av förbjudna kemiska ämnen.

30 företag anmälda för miljöbrott

30 av de granskade företagen anmäldes till åklagare för misstänkt miljöbrott.

– Det är företagens ansvar att säkerställa att produkterna inte innehåller förbjudna kemiska ämnen. Genom att ställa tydliga kemikaliekrav på sina leverantörer och se till att följa lagstiftningen bidrar företagen också till en giftfri vardag och en giftfri miljö, säger Mariana Pilenvik .

Bort från butiken

Kemikalieinspektionen påpekar att inspektionerna är stickprovskontroller. Resultatet speglar därför inte hela marknaden för elektriska lågprisprodukter.

Alla varor som innehöll för höga halter av förbjudna ämnen slutade säljas och drogs tillbaka från butikerna efter granskningen.

Höga halter av bly

I projektet har höga halter av bly påträffats i lödningar inuti flera produkter.

Bly är ett giftigt ämne som kan skada nervsystemet och påverka till exempel förmågan till inlärning. Vid normal användning av produkterna kommer man inte åt bly i lödningar så detta har störst påverkan vid tillverkning, i avfallsledet eller om bly kommer ut i miljön, skriver Kemikalieinspektionen.

Farliga ämnen i plast

I den mjuka plasten i vissa sladdar hittade Kemikalieinspektionen kortkedjiga klorparaffiner, ett miljöfarligt ämne som även misstänks kunna orsaka cancer.

Flera av varornas plastdelar innehöll också mjukgörande ftalater. Alla ftalater är inte skadliga, men vissa kan påverka testiklarna och göra det svårare att få barn. Ftalater är i dag inte förbjudna i elektriska och elektroniska produkter men en del av dem finns med på EU:s kandidatlistaöver särskilt farliga ämnen. Det innebär att den som säljer varor som innehåller ftalater såsom exempelvis DEHP i halter över 0,1 viktprocent är skyldig att informera om detta.

Företaget har ansvaret

I rapporten skriver Kemikalieinspektionen att ett generellt problem som framkom vid besöksinspektionerna var att många företag inte själva har ett system för kontroll av att produkterna uppfyller lagstiftningen. Det gäller ämnesinnehållet, märkningen och dokumentationen som hör till produkterna.

Visserligen ligger det tyngsta ansvaret på en tillverkare av en produkt, skriver Kemikalieinspektionen vidare. Samtliga företag som säljer elektriska produkter är dock ansvariga för att de ska uppfylla alla lagkrav och att produkterna ska vara säkra.

Involvera inköpsavdelningen i kemikaliearbetet”

För att ha ett fungerande system för kontroll av kemikalier i varor är det viktigt att tydligt kommunicera krav på kemikalieinnehåll och information om detta till leverantörer.

Ett sätt som flera företag har beskrivit som framgångsrikt är att integrera kemikaliekraven med övriga kvalitetskrav. På detta sätt blir även inköpsfunktionerna på företaget involverade i kemikaliearbetet, tipsar Kemikalieinspektionen i rapporten.

Så regleras innehållet

Reglerna för ämnen som kan finnas i elektriska och elektroniska produkter finns i olika EU-direktiv och förordningar. I tillsynsprojektet har Kemikalieinspektionen undersökt om produkterna innehåller ämnen som är förbjudna enligt RoHS-direktivet, POPs-förordningen eller som omfattas av informationsplikt enligt Reach-förordningen.

Varor med för höga halter av ett begränsat ämne får inte släppas ut på EU-marknaden. Kemikalieinspektionen anmäler tillverkare och importörer för misstänkt brott när deras produkter innehåller ämnen begränsade i RoHS-direktivet. När produkter innehåller ämnen som är begränsade i POPs-förordningen eller som är reglerade i Reach-förordningen anmäls såväl tillverkare, importörer som distributörer till miljöåklagare.

KEMIKALIEVETT FÖR ELEKTRONIKEN PÅ HEMMAPLAN,

läs mer här: http://www.dagenshandel.se/nyheter/tips-om-kemikalievett-pa-hemmaplan/

Läs mer om vilka företags som anmälts för miljöbrott här: http://www.dagenshandel.se/nyheter/de-anmals-for-miljobrott-har-ar-listan/
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063