23948sdkhjf

Fängelse och böter för piratföretag

På torsdagen meddelades domen i målet mot företaget som gjort kopiering av skandinaviska designklassiker till sin affärsidé. Böter och fängelse blir straffet.
Designers Revolt har sålt kopior av bland annat designermöbler. Bolaget är registrerat på Isle of Man, men har haft sin huvudsakliga verksamhet i Älvkarleby.

Enligt patent- och marknadsdomstolen hade varorna som producerades och såldes upphovsrättsligt skydd i Sverige och därför bedöms försäljningen vara emot upphovsrättslagen. Domstolen bedömde att brottet varit uppsåtligt och att det pågått under tre års tid. Företrädare för Designers Revolt hävdar att de trodde att verksamheten var laglig.

Två av de inblandade döms också för varumärkesintrång.

Ägaren och en av de anställda fick 1,5 års fängelse, Två personer fick villkorligt. Gärningspersonerna ska också betala 27 miljoner kronor till bolagen vars designmöbler de kopierat – och ytterligare 22 miljoner till staten. Samtliga gärningspersoner riskerar också att få betala vite på en halv miljon om de säljer någon av de piratkopierade designermöblerna igen.

Går inte att parasitera

På Trä-och Möbelföretagen är man mycket nöjd över beslutet:

– Det är bra att domstolen upprätthåller skyddet för upphovsrätt och tydliggör att det inte går att parasitera på andras arbete. Men problemet med omfattande piratkopiering kvarstår och hotar inte bara den svenska möbelbranschen på sikt. Hela den svenska industrin bygger på innovativa idéer, kvalitet och starka varumärken. Vi kan och vill inte tävla om att hålla de lägsta priserna. Investeringar i god kvalitet och design måste löna sig, säger David Johnsson , vd på Trä- och Möbelföretagen, TM i ett pressmeddelande.

Designers Revolt-fallet är det största mål hittills i Sverige vad gäller design som piratkopierats. David Johnsson förklarar betydelsen av att piratkopiering stoppas.

– Sverige ligger i framkant när det gäller möbeldesign och ofta handlar det om småföretag på landsbygden, men tyvärr har piratkopiering länge kunnat snedvrida konkurrensen. Det är klart att det blir billigare när utvecklings- och designarbetet redan är gjort och betalt av någon annan. Svensk möbeldesign, och företagens förmåga att ligga i framkant, bygger på möjligheten att också kunna ta betalt för sina varor. Tar man bort den möjligheten kommer framtiden bygga på mindre, inte mer, kvalitativ design, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064