23948sdkhjf

H&M hoppas på kyligare oktober och november

Efter en ovanligt varm förhöst på sina viktiga marknader hoppas H&M på kylans ankomst i oktober och november. Det sade klädbolagets ir-chef Nils Vinge vid en analytikerkonferens på fredagen.

– Oktober och november är stora månader och vi hoppas att det kommer mer kallt väder nu, sade Nils Vinge, utan att vilja precisera hur mycket försäljningen måste återhämta sig under de månaderna för att risken för stora reor inte ska materialiseras.


I fredagens rapport heter det om september att det exceptionellt varma vädret under månaden har försenat starten på höstsäsongen. Försäljningen spås under månaden öka med bara 1 procent, jämfört med SME-förväntningar på 3,6 procent.


– Vi hade den varmaste septembermånaden på 55 år, vilket ju påverkat inte bara oss utan hela modeindustrin. Det leder till både lägre trafik i butikerna eftersom folk inte går ut och handlar höstplagg, och mindre inköp hos de som handlar, så det är en dubbel negativ effekt med en så här varm septembermånad, sade Nils Vinge som förklaring.


Han tillade att även andra halvan av augusti var ovanligt varm, exempelvis 12 grader varmare än i fjol i Holland och 5-6 grader varmare än i fjol på den för H&M stora marknaden Tyskland.


Vädret har dock varit mer normalt på vissa marknader, exempelvis Kanada, Norge, Ryssland och Korea, och där har bolagets kollektioner gått bra enligt Nils Vinge, som påpekade att väderskiftningar är en naturlig del av verksamheten.


Bland övrig information som framkom under analytikerkonferensen fanns att den avtagande investeringstakt som H&M flaggar för i rapporten nästa år främst gäller it, och inte de 1-2 nya koncept som ska rullas ut. Beträffande investeringar sade Nils Vinge vidare att H&M:s sammanlagda investeringar i år kan väntas landa på omkring 13 miljarder kronor.


På en specifik fråga om huruvida H&M:s kostnader i jämförbara butiker har minskat jämfört med ett år tidigare svarade Nils Vinge ja.


H&M-aktien var ned 1,9 procent klockan 10.10, samtidigt som OMXS30 var ned 1,2 procent.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.284