23948sdkhjf

Svag lönsamhet tynger handelns framtidstro

Handelsindex backar i augusti jämfört med juli. Lönsamheten oroar. Samtidigt är handlarna hyfsat optimistiska när det gäller den egna butiken.
Försäljningen går bra, men lönsamheten sackar

Handelsbarometern augusti 2016 visar att framtidsindikatorn för var handlarna tror om utvecklingen för sin egen butik under de närmaste tre månaderna ökade med 1,2 procentenheter jämfört med föregående månad.

Sällanköpshandlare grundar sin optimism på att de förväntar ökad försäljning, medan dagligvaruhandlare förväntar sig ökad vinstmarginal.

När det gäller handeln som helhet är de tillfrågade handlarna dock inte alls lika optimistiska. Här minskade framtidstron med 1,0 procentenhet, till 101, och index för den förväntade lönsamhetsutvecklingen minskade med 1,6 procentenheter jämfört med juli, och stannade på 97,5.

Förväntningarna för antal anställda minskade med 1,1 procentenheter till 98,5.

Oroande

Svensk Handel skriver att den svaga lönsamheten tynger detaljhandelns framtidstro.

– Handlarna är mer pessimistiska rörande framtiden för detaljhandeln som helhet. Försäljningsförväntningarna för detaljhandeln ligger alltjämt högt men det är oroande att förväntningarna både för lönsamheten och nyanställningarna i augusti ligger på minus, kommenterar Jonas Arnberg , chefsekonom på Svensk Handel.

Ny metod

Från och med augusti har Handelsbarometern tagits fram enligt en ny metod. Nu rings 200 slumpvis utvalda butikschefer och butiksägare upp. Hälften är dagligvaruhandlare och hälften är sällanköpshandlare.

Metodbytet gör att Handelsbarometern inte kan jämföras bakåt.

Precis som tidigare ställs frågorna dels för den egna butiken, dels för detaljhandeln i stort. Utifrån svaren beräknas ett index där 100 är neutralt, indextal under 100 innebär negativa förväntningar och index över 100 innebär positiva förväntningar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095