23948sdkhjf

Sådana är Handels avtalskrav

– Det kommer inte att bero på oss om vi inte är klara i tid. Vi kommer att ligga på. Det sade Handels Susanna Gideonsson och Tommy Tillgren när man idag på eftermiddagen presenterade sina avtalskrav.
Idag har Handels och Svensk Handel växlat sina avtalskrav inför förhandlingarna om nya kollektivavtal för butiks- och lageranställda. Presskonferensen hos Handels på Sveavägen i Stockholm var välbesökt av en presskår som i sporrsträck sedan begav sig några kvarter söderut för att lyssna på motsvarande dragning hos Svensk Handel.

Vill klara sig utan medling

Tommy Tillgren, Handels 1:e vice ordförande, beskrev de kommande förhandlingarna som en av de mest komplicerade som man stått inför. 20 förhandlingsdagar är planerade fram till sista mars.

– Jag tror att det är båda parters ambition att bli klara i tid, och att bli det utan medling. Men det gäller att industrin bli klar i tid. Svenskt näringsliv låter oss aldrig göra upp före industrin, kommenterade Susanna Gideonsson , förbundsordförande.

Krontal för jämställdhet

Handels vill ha ettårigt avtal med lönökningar på 750 kronor i månaden, för heltidsanställda både i butik och på lager. Lägstalönerna ska höjas med samma belopp.

Det handlar om jämställdhet, menar förbundet:

– För oss är det viktigt att lågavlönade kvinnor som utgör en stor del av vår medlemskår inte halkar efter i löneutveckling, sade Tommy Tillgren .

Handels sätter inga krav i procent på motsvarande sätt som industrin gör, beroende på löneprofilen hos sina medlemmar, men på frågan vad 750 kronor innebär i snitt blev svaret 3,1 procent.

Inga frysta löner för nyanlända

En het fråga är om frysta ingångslöner kan få in fler nyanlända i jobb, något som Svensk Handels vd Karin Johansson idag föreslår på Dagens Nyheters debattsida.

Här säger Handels blankt nej.

– Det kan verka lockande, men skulle bara ge en större klyfta mellan kvinnor och män och mellan olika grupper på svensk arbetsmarknad. En sådan åtgärd skulle drabba våra medlemmar oerhört hårt, kanske inte år ett men år två och tre, sade Susanne Gideonsson och fortsatte:

- Det finns ingen bransch som tar emot så många i arbetsmarknadsåtgärder som handeln gör. Det är vi riktigt duktiga på. Och vi ska göra vad vi kan, men vi tror inte vägen går genom sänkta löner. Vi ser ju på vad som hände med ”ungdomsrabatten”, inte en enda ungdom fick en enda anställningstimme till inom handeln.

"Handelsföretagen kan bära kraven"

Avtalskraven växlades mot bakgrund av Konjunkturinstituets rapport som publicerades idag på morgonen. Susanna Gideonsson citerade nöjt skrivningar kring detaljhandeln som ”för sjätte månaden i rad - - - ett mycket starkare läge än normalt”.

– Handeln i Sverige mår mycket bra. Produktivitetstillväxten överskrider vida industrins. Handelsföretagen kan bära de krav vi kommer med, avslutade Susanna Gideonsson.

Handels avtalskrav i korthet:

Löneökningar med 750 kronor per månad för heltidsanställda.

Lägstalönerna höjs med 750 kronor per månad för heltidsanställda.

Normen för anställningar ska vara heltid och tillsvidare.

Reglera tidsbegränsade anställningar.

Ökat inflytande över arbetstiden för de anställda.

Ett partsgemensamt arbete inleds med fokus på god arbetsmiljö för att förebygga ohälsa.

Läs mer om Svensk Handels avtalskrav här
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078