23948sdkhjf

Värktabletter ska endast få säljas på apotek

Läkemedelsverket föreslår att vanliga värktabletter med paracetamol inte längre ska få säljas i butiker. Bakgrunden är den ökande frekvensen av förgiftningar, som antas bero på ökad tillgänglighet.
Läkemedelsverket föreslår att receptfria tabletter med paracetamol inte längre ska få säljas på andra försäljningsställen än apotek efter den 1 mars 2015. Bakgrunden är en ökning av antalet förgiftningsfall de senaste åren där man kan se ett samband med den ökade tillgänglighet. Förslaget berör endast tabletter med paracetamol. Paracetamol i till exempel flytande form och brustabletter berörs inte.
Sedan november 2009 tillåts vissa receptfria läkemedel att säljas utanför apotek, och idag finns ca 5600 försäljningsställen anmälda till Läkemedelsverket. Det finns 884 receptfria läkemedel godkända i Sverige, varav 615 får säljas utanför öppenvårdsapotek.
Läkemedelsverket skriver i ett pressmeddelande att ett av de vanligaste receptfria läkemedlen som säljs innehåller paracetamol, som används mot smärta och feber och att paracetamol säkert att använda under kortare tid, rätt använt. Vid överdosering finns dock risk för mycket allvarliga biverkningar som kan leda till dödsfall eller leverskada.
Antalet samtal till Giftinformationscentralen (GIC) från hälso- och sjukvård och allmänhet avseende paracetamolförgiftning steg från 2500 under år 2006 till knappt 4400 under år 2013.
Antalet samtal till GIC från hälso- och sjukvård, som kan kopplas till enskilda patienter som vårdats på sjukhus på grund av paracetamolförgiftning, ökade från 529 under år 2006, till 1161 under år 2013. Samma tendens ses fortsatt under 2014.
Direktör Anders Carlsten vid Läkemedelsverket bedömer att det finns skäl att begränsa tillgängligheten av paracetamol för att skydda folkhälsan.
– Paracetamol i tablettform står för de flesta förgiftningsfallen, det är därför vi begränsar tillgängligheten till den beredningsformen, säger han.

Paracetamol i andra former kommer enligt förslaget fortsatt att vara tillgängliga även utanför apotek.
Förslag på beslut har skickats till berörda läkemedelstillverkare, vilka ges möjlighet att lämna synpunkter på förslaget inom tre veckor.
Läkemedelsverket följer noga försäljning, användningsmönster och förekomst av förgiftningar med receptfria läkemedel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062