23948sdkhjf

Lagen om kassaregister ger tre miljarder skattekronor

Kravet på kassaregister för butiker och andra som säljer kontant ger staten minst tre miljarder kronor mer i skatteintäkter varje år.
Införandet av kassaregisterlagen har gjort svarta pengar vita, konstaterar Skatteverket. Enligt en analys som Skatteverket har gjort, bedöms staten få in minst tre miljarder kronor i skattepengar varje år tack vare kravet på kassaregister och kvitton.

– Vi kan nu se att de investeringar som företagen inom kontantbranscherna har gjort när de skaffat kassaregister leder till bättre konkurrens på lika villkor, säger Anders Bäck , enhetschef på Skatteverket.

I undersökningen efterlyser både branschorganisationer och många företagare fler kontroller. Det uttrycks också önskemål om att kassaregister ska omfatta torg- och marknadshandel, något som blir verklighet från 1 januari 2014.

– Vår analys visar att kontanthandelsbranschen är positiv till kravet på kassaregister, vilket är glädjande. De allra flesta vill ju göra rätt för sig och vi uppfattar att kassaregisterkravet upplevs som ett stöd, säger Anders Bäck.

Reformen av kassaregisterlagen innebär också utökade möjligheter för Skatteverket att göra kontroller. Under de tre första åren gjorde Skatteverket fler än 100 000 besök, för att kontrollera om kassaapparat fanns och om den användes på rätt sätt. De vanligaste felen var att försäljningen inte slogs in och att kvitto inte lämnades.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062