23948sdkhjf

Lars Stenberg: "Ingen varubrist hos Team Sportia"

- Det kommer inte att bli någon varubrist i Team Sportias butiker. Vi har en ordermassa för hösten som redan är lagd. Det lovar Lars Stenberg, vd för sportkedjan Team Sportia som nu är under rekonstruktion.
Lars Stenberg vill beskriva läget som att verksamheten ”rullar på i vanlig ordning”, under det att ledningen och rekonstruktören formulerar ett förslag till handlingsplan och finansiering.

- Allra helst vill vi redan nu komma till en överenskommelse med våra leverantörer så att vi kan säkerställa de ordrar vi redan skrivit. Då behöver vi inte ens gå in i rekonstruktionsfasen.

- Det kan ta tre-fyra månader innan allt är på plats. Och några omedelbara kortsiktiga konsekvenser finns inte just nu, säger Lars Stenberg som ändå flaggar för att det framöver kommer att handla om stora förändringar hos sportkedjan.

Egna butiker under lupp

Lejonparten av Team-Sportiabutikerna berörs inte i första vändan, de 120-talet butikerna drivs av franchisetagare med egna bolag. De är i sin tur delägare i moderbolaget.

Men de åtta centralt ägda butikerna beskrivs som en bidragande orsak till att den akuta likviditetssituationen nu uppkommit, där SE-banken sagt upp krediterna. Flytt av lagret och ett nytt it-system har också dragit resurser.

- Lagret har flyttat till Borås och det tog ett tag innan lagersystemet var intrimmat. Men nu är allt på plats.

Sviterna av, den för sporthandeln dåliga, vintern 2011 och den därav sviktande försäljningen sitter fortfarande i.

- 2009 och 2010 hade vi två extremt bra vinterår. Då köper man på sig varor, och så blir det helt plötsligt en grön vinter. Varorna säljs inte, och istället bärs de ner i källaren till nästa säsong. Men egentligen är det bara vin och ost som bli snyggare i källaren, säger Lars Stenberg.

Nerdragna arbetstider

Lars Stenberg kan förstås inte utesluta en viss oro i leden:

- Vi har försökt hitta en ny finansiell lösning, och där kom vi inte i mål.

- Det är klart att det är en ovanlig situation. Nu måste vi hitta en tydlig och bra plan som vi kan få våra fordringsägare att acceptera, summerar han till Dagens handel.

På huvudkontoret har sedan tidigare ett tjugotal redan fått gå och i de centralt ägda butikerna har man dragit in på arbetstiderna. Lars Stenberg vet inte vet om det kan bli fråga om uppsägningar.

Bra på cyklar

I början av året rekryterades Lars Stenberg, med bland annat vd-erfarenhet från MQ, till sportkedjan för att vända en vikande utveckling. Han är i grunden positiv till Team Sportias framtid:

- Vi har en unik ställning på marknaden. Vi är omvittnat bra på hårdvara. Det är vi som säljer en fjärdedel av de cyklar som säljs i Sverige. Årets första fyra månader har vi hållit försäljningen gentemot föregående år, till skillnad från sportbranschen överlag som i snitt har backat, säger han till Dagens handel.

Hitta olika roller

Det har talats om en kommande centralisering i kedjan, ett ord som han värjer sig mot:

- Det handlar inte om centralisering. Det handlar om att hitta olika roller, för butikerna och för kedjan centralt.

Med drygt 2,5 miljarder i omsättning är Team Sportia tredje störst på den svenska sportmarknaden. Förra året ökade omsättningen med 1,9 procent.

Läs också: Team sportia rekonstrueras

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062