23948sdkhjf

Uppåt för detaljhandeln i oktober

Oktober blev en bra månad för detaljhandeln, med omsättningsökningar för både dagligvaru- och sällanköpshandeln. Totalt ökade försäljningen med 2,1 procent.
Omsättningen för detaljhandeln mätt i löpande priser ökade med 2,1 procent mellan oktober 2011 och oktober 2012. Dagligvaruhandeln ökade med 3,4 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 1,1 procent. Det visar det senaste detalhandelsindexet från HUI research och Statistiska centralbyrån SCB.

Om man ser på de kalenderkorrigerade siffrorna ökade försäljningsvolymen med 1,2 procent i oktober jämfört med samma månad förra året. Dagligvaruhandeln ökade med 1,2 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 1,3 procent.

– Hittills i år har detaljhandeln utvecklats väl, med en ökning om 2,4 procent i löpande priser. Hushållens konfidensindikator visar dock på en ökad pessimism och förtroendet fortsätter att sjunka, vilket kommer att påverka konsumtionen. Årets viktiga avslutning ser alltså ut att bli tuff. Räddningen kan emellertid vara de svaga jämförelsetalen under både november och december månad, den låga räntan och hushållens höga sparkvot, skriver HUI research i en kommentar.

Oktoberutvecklingen skiljer sig mellan olika branscher. En av de branscher som det gått bra för i oktober är heminredningsbranschen, som ökade med 6,9 procent jämfört med samma period föregående år.

Guldsmedshandeln ökar, främst tack vare ökade guldpriser, med 14,6 procent. Även färghandeln kan glädja sig åt ökningar, på 9,6 procent.

Sämre gick det för leksakshandeln och elektronikhandeln, som tappade 6,0 respektive 4,2 procent. Även för kläder och skor gick det nedåt i oktober.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11