23948sdkhjf

Sänkt kyltemperatur minskar svinnet

Om kylskåpstemperaturen sänks från åtta grader, som blivit standard i Sverige, till fem grader kan man få mat med färre konserveringsmedel och längre hållbarhet.

I dag uppmanar Konsumentföreningen Stockholm både konsumenter och butiker att sänka temperaturen i sina kylskåp och kyldiskar. Görs detta kan till exempel mjölk få en ökad hållbarhet med ytterligare upp till två veckor, smörgåsskinka kan få en dubbelt så lång hållbarhet. Sverige är en av få länder i EU som tillåter så hög temperatur som åtta grader i kyldiskarna i butikerna. Norge har en maxtemperatur på fyra grader och Danmark har man fem grader. - Det är ganska mycket slentrian att man håller åtta grader. Om man tittar på producenterna för kött och chark exempelvis så håller de mellan noll och fyra grader vid tillverkningen. Sedan är det just nu handeln som håller emot och som menar att det kostar mycket pengar att sänka temperaturen till fem grader och att det slukar mycket energi. Men det tror inte vi riktigt, säger Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm till TV4 Stockholm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063