23948sdkhjf

Detaljhandelns priser steg när inflationen minskade

Inflationen sjönk ytterligare i september, men för detaljhandel ökade samtliga varugruppers priser steg under månaden.

Husgerådspriserna ökade med 3,4 procent från augusti till september och skopriserna, enligt måttet KPI, Konsumentprisindex. Skopriserna, liksom de på hushållstextilier, ökade med 3,5 procent.

Klädpriserna ökade med 2,9 procent från augusti till september och skopriserna, liksom de på hushållstextilier, ökade med 3,5 procent.

Även priserna på hemelektronik (+2,8 procent), möbler (+1,6), vitvaror (+1,3) och fritidsvaror och livsmedel (båda +0,4) ökade under perioden.

Under ett år, september 2023 till september i år, har klädpriserna ökat med 1,3 procent. Även skopriserna har stigit, ökningen uppgår till 2,5 procent. Detta enligt de senaste inflationssiffrorna från SCB, Statistiska centralbyrån, som släpptes under tisdagsmorgonen.

Inom segmentet skor har priserna på barnskor och herrskor ökat mest under ett år, upp 18 procent. Vad gäller kläder är det herrkavajer som sticker ut. Priserna har under ett år ökat med 17,8 procent.

Den totala inflationstakten för samtliga produktgrupper som ingår i statistiken var 1,6 procent i september 2024 – en nedgång från augusti då den var 1,9 procent.

– Inflationstakten sjönk i september, vilket framför allt kan förklaras av att drivmedelspriserna har gått ned, säger Filip Hellberg, prisstatistiker på SCB.

Däremot steg livsmedelspriserna mer än de brukar göra i september, skriver SCB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047