Bäst VPN - 16 bästa VPN-tjänsterna i Sverige
VPN är ett populärt verktyg för att bli anonym, samt öka sin säkerhet och integritet när man surfar på nätet. En VPN (Virtual Private Network) är ett sätt att maska sin IP-adress och på så sätt skydda sin identitet på nätet, kringgå geografiska begränsningar och säkra sin internettrafik. Det flödar alternativ att välja mellan på marknaden men vår omfattande guide visar de 16 bästa VPN-tjänsterna tillgängliga i Sverige.
Vi går igenom de bästa VPN-alternativen för olika operativsystem, webbläsare och enheter, samt analyserar de bästa alternativen för specifika ändamål som streaming, torrenting och gaming. Även information om VPN-tjänsters teknik, lagliga aspekter, kostnader och användning finns i vår artikel.
Navigera i djungeln av VPN alternativ med hjälp av våra topprankade alternativ nedan.
Vilken är den bästa VPN-tjänsten?
Den bästa VPN-tjänsten är NordVPN som har fått 4,2 av 5 i snittbetyg på Trustpilot, 8,6 av 10 på CNET, och 4,4 av 5 av TechRadar. Det är en av marknadens billigaste VPN tjänster, med bra integritet och lättförståeligt interface.
- NordVPN
- PureVPN
- FastestVPN
- Zenmate
1. NordVPN
NordVPN är en av de mest välkända tjänsterna på marknaden, men de är faktiskt väldigt bra också. De har konkurrenskraftiga priser från 3$ per månad för 2-årsplan och en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti om man inte är nöjd.
Säkerheten hos NordVPN är över medel med en dubbelkryptering för extra säkerhet. Även 256-bitars AES-kryptering används och hela verksamheten är baserad i Panama. Att de valt just Panama gör att de inte har någon obligatorisk datalagring och kan således inte lämna ut information till myndigheter även om de så skulle vilja. De har även strikt policy mot att logga användardata och erbjuder möjlighet att betala med crypto om man så skulle vilja.
Prestandan är bra med en hög serverhastighet med låg packet loss. Det går bra både att spela spel och strema filmer med VPN påslagen. Även själva anslutningstiden är snabb och tar bara någon sekund innan man är påkopplad. Serverutbudet är stort hos NordVPN och det är ett mycket bra alternativ för Svenska användare (över 20 serverplatser i Sverige).
Fördelar med NordVPN:
- Dubbelkryptering, kill switch och strikt policy mot att logga användardata
- En av de billigaste VPN:erna på marknaden
- Hög hastighet på samtliga servrar
- Regelbundna uppdateringar för att fungera med Netflix och i Kina
Nackdelar med NordVPN:
- Limiterad Linux interface som ofta får kritik
- Limiterade serveralternativ i mindre länder
2. PureVPN
PureVPN är en billig VPN som har priser från 2,14$ per månad, dock är prissättningen något förvirrande. Klienten är mycket användarvänlig och finns tillgänglig Windows, Mac, Android, iOS, Apple TV, Linux, och Fire Stick. Ett abonnemang tillåter dessutom att man ansluter med upp till 10 enheter åt gången vilket gör den mycket prisvärd.
Säkerheten är medioker på grund av de begränsade integritetsfunktionerna. Däremot har de tillgång till kill switch och några nytänkande funktioner såsom ”Safeguard för filer”och ”Social media anonymitet”, men dessa är endast tillgängliga i de dyrare abonnemangen.
Hastigheten har kritiserats av PC för Alla, men det är inget som andra kunder håller med om. Deras hastigheter är snabba överlag och PureVPN själva säger att det är en bra VPN för streaming. De har bland annat upplåsning av Netflix globalt och några andra streamingtjänster på upplåsningslistan. Tjänsten har även 6500 servrar, vilket kan jämföras med Cyberghosts 7300, ett riktigt högt antal, men många av de är ”virtuella”.
Fördelar med PureVPN:
- Servrar i 139 länder
- Snabba upp- och nedladdningshastigheter i tester
- Enkel klientdesign tillgänglig för alla enheter
- Tillåter uppkoppling av 10 enheter på samma abonnemang
- Billig
- Bra för streaming
Nackdelar med PureVPN:
- Förvirrande prissättning
- Virtuella servrar
- Få funktioner för integritet
3. FastestVPN
FastestVPN är den billigaste VPN-tjänsten på marknaden just nu med priser från 1,11$ per månad för ett 3-årigt abonnemang. Företaget är baserat på Cayman Islands och har därför ingen utlämningspolicy till utomstående myndigheter. De har såklart även en no-logging-policy och behåller därför inga kunduppgifter eller data.
Med åren har FastestVPN förbättrat sin integritet och säkerhet ordentligt men brister fortfarande på serverutbud och funktioner. Men egentligen är det ju livstidsplanen som är deras största selling point här, man kan få en livstidslicens för 40$. Otroligt prisvärt, men hur länge kan de egentligen upprätthålla den policyn är frågan.
Apparnas gränssnitt är något fula men de fungerar ändå bra. Funktionerna är mycket limiterade och de erbjuder endast WebRTC-blockering för Chrome och en Ad Blocker. En väldigt avskalad programvara, men förståeligt på grund av det låga priset förstås.
Hastigheterna är helt okej och gör det möjligt att streama högkvalitativ video utan problem. FastestVPN själva säger även att de avblockerar Netflix, Amazon Prime, Disney+, BBC iPlayer och ITV. I ett test av TechRadar klarade den samtliga geo-blockeringar, och även Hulu och HBO. Det gör den ännu mer prisvärd.
Fördelar med FastestVPN:
- Otroligt billig och prisvärd
- Bra avblockering för streaming
- 24/7 kundtjänst
- Tillåter upp till 10 enheter på samma abonnemang
Nackdelar med FastestVPN:
- Avskalade program och appar
- Få extrafunktioner
- Inte världssnabba servrar jämfört med de bästa VPN:erna
4. Zenmate
Zenmate är en VPN-tjänst med få extrafunktioner, men snabba hastigheter och bra tillgång till avblockering av streamingtjänster. Dessutom är deras 3-åriga abonnemang billigare än genomsnittet och de erbjuder även en veckas prövoperiod.
Techradar har tagit en titt på deras policies och hittat oroväckande citat i deras integritetspolicy. Dessutom har de få ord om hur de ställer sig i logging-frågor och de har även mycket förvirrande text i sina villkor.
I övrigt har de snabba hastigheter med sömlös streaming. Enligt samma test av TechRadar lyckades Zenmate VPN kringgå Netflix geo-blockeringar, men även BBC iPlayer, Amazon Prime Video och Disney+.
Klienten är avskalad och har få extrafunktioner men är ändå snygg och lätt att använda. Man kan till exempel filtrera bland olika delar av världen och man får notiser om något händer med uppkopplingen.
Deras 3-åriga abonnemang börjar från 1,64$ per månad och går upp till 10,99$ om man betalar månadsvis.
Fördelar med Zenmate:
- Billig 3-års-plan
- Ingen begränsning på antal uppkopplade enheter
- Avblockerar Netflix, Display+, Amazon Prime Video och BBC iPlayer
Nackdelar med Zenmate:
- Begränsade funktioner
- Dålig kundservice
- Apparna uppdateras sällan
- Oroväckande policy och villkor
Vilken är den bästa VPN-tjänsten för baserat på operativsystem, pris och ändamål?
Vilken VPN-tjänst som är den bästa beror på operativsystem, pris och vad den ska användas till. Det bästa alternativet för Mac är inte nödvändigtvis toppvalet för Windows till exempel. En del VPN:er prioriterar säkerheten över hastighet och lämpar sig därför inte för streaming eller spel. Nedan är därför en lista med de bästa alternativen beroende på OS, kostnad och användningsområde.
Vilken är den bästa VPN-tjänsten för Mac?
ExpressVPN är den bästa VPN-tjänsten för Mac-användare på grund av sin höga säkerhet, snabba anslutningar och användarvänliga interface för MacOS.
ExpressVPN på Mac inkluderar funktioner som 256-bitars AES-kryptering, kill switch och split-tunneling. Den har även ”perfect forward secrecy” för att garantera riktigt stark kryptering.
Vilken är den bästa VPN-tjänsten för PC?
Den bästa VPN-tjänsten för Windows PC är NordVPN. Den har lättnavigerad user interface, snabba hastigheter, stort serverutbud och avancerad säkerhet.
NordVPN har över 5400 servrar i mer än 80 länder, dessutom har de Meshnet för fildelning och spel, kill switch och en strikt policy som gör att de inte loggar användares uppgifter eller data.
Vilken är den bästa VPN-tjänsten för Linux?
ProtonVPN är den bästa VPN-tjänsten för Linux och är dessutom gratis. Man väljer själv från servrar i USA, Japan och Nederländerna med OpenVPN, WireGuard eller IKEv2. Protokollutbudet är brett medan serverplatserna är limiterade, men det är trots allt en gratis VPN.
Vilken är den bästa VPN för Chrome?
Den bästa VPN-tjänsten för Chrome är Windscribe som är ett freemium alternativ som är otroligt användarvänlig som Chrome extension. Det är en av de topprankade tjänsterna i Google Chrome Store.
Vilken är den bästa VPN-tjänsten för Opera?
ExpressVPN är den bästa VPN-tjänsten för Opera. Med sina snabba hastigheter, sömlösa integration som Opera extension och bra säkerhet (AES 256-bitars kryptering) har den fått höga betyg av kunder världen över.
Det viktigaste med VPN-tjänster som läggs till som Opera extensions är att de har snabba hastigheter. Tänk på att de allra flesta Chrome extensions även finns som extensions i Opera och därför är utbudet väldigt stort.
Vilken är den bästa VPN-tjänsten för Firefox?
Den bästa VPN-tjänsten för Firefox är ExpressVPN som har adderat skydd för vanliga läckor i just Firefox webbläsare. Den har WebRTC-skydd och möjlighet att ”spoofa”/gömma sin geografiska plats som annars syns när man surfar med Firefox.
Vilken är den bästa VPN för iPhone?
NordVPN är den bästa VPN-tjänsten för iPhone med sina snabba hastigheter och snygga integrering med det annars svåra iOS-sytemet. Till skillnad från många andra alternativ för iOS kan man se när man är ansluten och enkelt byta mellan olika servrar.
NordVPN:s app för iPhone inkluderar alla deras vanliga säkerhetsfunktioner såsom AES-256-kryptering och CleanWeb-funktion för att blockera skadlig programvara när man surfar. Appen har även tillgång till 3 protokoll för optimala serverhastigheter.
Vilken är den bästa VPN för Android?
Enligt Top10vpn är den bästa VPN-tjänsten för Android är ExpressVPN som har ett betyg på Google Play Store på 9,4 av 10. Appen är snabb, säker och loggar inte personlig information. Man kan till och med ladda ned den som en .apk-fil utanför Google Play Store för att undvika fingerprints ännu mer.
Vilken är den bästa gratis VPN:en?
Proton VPN är den bästa kostnadsfria VPN-tjänten. Den har obegränsad dataanvändning, hög säkerhet och spårar inte användares data eller aktivitet. Antalet servrar och funktioner är dock begränsade jämfört med betalversionen.
Nästan alla andra gratis VPN:er har limiterad dataanvändning på några få gigabyte. Det är otroligt irriterande och leder till slut till att man behöver betala för att fortsätta surfa säkert.
Vilken är den bästa VPN-tjänsten för torrenting?
ExpressVPN är enligt SafetyDetectives den bästa VPN-tjänsten för torrenting. Den har bra hastigheter, stöd för torrents på över 3000 servrar och använder oslagbar kryptering (256-bitars AES-kryptering). Företaget har även strikt policy mot att spara loggar och inkluderar en kill switch, optimalt för torrenting.
Vilken är den bästa VPN-tjänsten för spel?
NordVPN är den bästa VPN-tjänsten för spel och gaming på grund av sin låga packet loss och höga serverutbud. I Security.org’s test av tjänsten hade de bland de lägsta packet losses av över 60 testade VPN-tjänster.
Vilken är den bästa VPN-tjänsten för streaming?
NordVPN rankas som den bästa VPN-tjänsten för streaming av TechRadar på grund av deras kontinuerliga arbete med geografiska blockeringar. De uppdaterar ständigt sin tjänst för att komma runt vanliga geo-blockeringar som Netflix, Amazon Prime, Disney+, Hulu, TV4 och YouTube.
Hur väljer man den bästa VPN-tjänsten?
Det finns många saker att tänka på för att välja den absolut bästa VPN-tjänsten, men först och främst bör man identifiera sina behov. Därefter kan man jämföra olika alternativ som passar in på behoven med kriterier som säkerhet, hastighet, servrar, pris och användarvänlighet.
- Säkerhet. För många är säkerheten det allra viktigaste. Split-tunneling, kill swtich och automatisk rotation av IP-adresser är alla funktioner som ökar säkerheten. Även en strikt ”no-logging-policy” är viktigt. För att en ”no-logging” policy ska hålla i praktiken måste även företaget befinna sig i länder som inte har utlämningspolicy till andra myndigheter, till exempel Panama.
- Hastighet. Snabba anslutningstider på under 5 sekunder, och snabba serverhastigheter är viktiga när man surfar med VPN påslagen. Detta är extra viktigt vid gaming, streaming, torrenting och andra dataintensiva aktiviteter.
- Servrar. En bra VPN-tjänst ska ha servrar över hela världen och även tillgång till flera platser i varje land. NordVPN till exempel har servrar i över 80 länder och många alternativ i varje land – en bra tumnagel.
- Pris. Den bästa VPN-tjänsten är en billig VPN, helst under 4$ per månad. Priset ska inte påverka hur många funktioner som finns eller antal servrar. Många VPN-leverantörer erbjuder lägre priser för långa täckningstider (1- eller 2-års-planer), dessa är därför att föredra. Även tillgång att koppla upp flera enheter på ett och samma konto är bra för att skydda alla enheter på en gång.
- Användarvänlighet. Många tjänster har dåliga användar-interface på olika operativsystem. Välj en tjänst som är lätt att använda på ditt OS med bra grafik och enkel åtkomst till alla säkerhetsfunktioner.
Vad är en VPN?
En VPN (Virtuellt Privat Nätverk) är en teknik som skapar en säker, krypterad anslutning mellan en enhet och internet. Den maskerar IP-adressen, plats, aktiviteter och annan personidentifierande information genom att omdirigera internettrafik via en privat server.
VPN-tjänster använder kryptering och säkerhetsprotokoll (såsom IKEv2, OpenVPN, WireGuard) för att packetera data vilket gör den oläsbar för en tredjepart. Detta skyddar användarens integritet och säkerhet online, särskilt vid användning av offentliga Wi-Fi-nätverk eller för att kringgå geografiska begränsningar.
Hur fungerar en VPN?
En VPN fungerar genom att skapa en säker tunnel mellan användarens enhet och internet, vilket döljer användarens IP-adress och krypterar datatrafiken. På så sätt blir det svårt för tredjeparter att spåra eller analysera användarens online-aktivitet.
En VPN börjar fungera efter att den blivit påslagen. Då ansluts enheten som kopplats upp till en server, och får serverns IP-adress utåt istället. På så sätt döljs VPN-användarens unika IP-adress och man förblir på så sätt anonym och säker på nätet.
Kan man bli spårad när man använder en VPN?
En VPN minskar risker att bli spårad enormt, men det kan fortfarande finnas sätt att identifiera användaren. Avancerad reverse-engineering, dataloggar från bredbandsbolagen, inloggningar på personliga konton och cookies kan användas för att spåra en VPN-användare.
Att välja en tjänst med no-logging-policy, kill switch och anonym betalning i kryptovalutor är det bästa sättet att faktiskt förbli helt anonym och icke-spårbar när man använder en VPN. Att själv även byta servrar regelbundet och se till att VPN-tjänsten aldrig läcker ökar även anonymiteten.
Är det lagligt att använda en VPN?
Ja, det är helt lagligt att använda en VPN i Sverige och i de flesta andra länder. Ett virtuellt privat nätverk (VPN) är en legitim teknik som används världen över för ökad säkerhet och integritet online.
Faktum är att virtuella privata nätverk ofta används på arbetsplatser för att till exempel ansluta till kontorets nätverk när man jobbar hemifrån. Många IT-fokuserade företag använder även VPN:er för att se till att deras medarbetare förblir säkra när de surfar.
Vilka olika VPN-tjänster finns det?
Det finns över 100 VPN-tjänster på marknaden, här är en lista på de mest populära i Sverige:
- NordVPN
- ExpressVPN
- Mullvad
- TunnelBear
- Surfshark
- Windscribe
- F-Secure
- Cyberghost
- Private Internet Access (PIA)
- NortonVPN
- AceVPN
- CactusVPN
- FastestVPN
- Avast VPN
Hur mycket kostar en VPN?
Kostnaden för en VPN varierar beroende på tjänst och abonnemangslängd, men det genomsnittliga månadspriset är cirka 45kr per månad för 1-års-abonnemang.
Priserna varierar kraftigt från 12,20 kronor per månad till över 200 kronor per månad. Det som påverkar priset mest är leverantör och abonnemangslängd.
Vilken är den billigaste VPN-tjänsten?
Den billigaste VPN-tjänsten är FastestVPN som erbjuder ett livstidsabonnemang för 40$. Det är det absolut lägsta priset på marknaden just nu.
Hur kan man spara pengar på en VPN?
Det finns flera sätt att spara pengar när man köper en VPN-tjänst, nedan är en lista på de främsta:
- Välj längre abonnemang. Fleråriga planer är mycket billigare än om man betalar per månad. Skillnaderna är ofta upp till 300 procent på ett månadsvis abonnemang jämfört med ett årsvis.
- Jämför priser. Det är viktigt att jämföra VPN:er, olika leverantörer skiljer sig i priser otroligt mycket.
- Leta efter kampanjer. Eftersom konkurrensen inom branschen är så otroligt hög erbjuder de allra flesta VPN:er kampanjer och rabatter, framför allt om man är ny kund. Att söka på Google gör ofta att man snabbt hittar ett billigare pris än vad som erbjöds på hemsidan.
- Titta på mindre kända tjänster. Nya spelarae på marknaden behöver få in kunder för att kunna gå runt och erbjuder därför ofta otroliga rabatter till nya kunder.
Hur använder man en VPN?
För att använda en VPN behöver man ofta först teckna ett abonnemang, därefter följer man följande steg:
- Ladda ner applikationen från leverantörens hemsida (Kan komma som app, extension till webbläsaren eller program för datorn).
- Öppna VPN-appen och logga in
- Välj en serverplats och klicka på ”anslut”
- Vänta tills anslutningen är påkopplad (ofta ändras då röd färg till grön)
Det är idag väldigt lätt att använda VPN-tjänster på grund av de lättanvända programmen som skapats. Förr i tiden var de mycket svårare att använda och det krävdes faktiskt en del teknisk kunskap för att koppla upp sig.
Vad kan man använda en VPN till?
En VPN lämpar sig för mängder av användningsområden men används främst för att dölja sin identitet och förbli säker när man surfar på nätet. Nedan är en lista på några av de saker en VPN-tjänst kan användas till:
- Skydda identiteten
- Dölja IP-adressen
- Dölja geografisk plats
- Kringgå geografiska begränsningar (ofta på streaming-tjänster)
- Undvika censur och övervakning
- Säkra företagskommunikation
- Fjärråtkomst till ett nätverk
- Förhindra dataövervakning
- Få tillgång till blockerade webbplatser och tjänster
Hur använder man en VPN för att få lägre priser?
En VPN kan användas för att få tillgång till regionala priser och erbjudanden genom att ändra sin geografiska plats. Detta kan ofta göras på digitala varor eller på marknadsplatser. Gör så här för att använda VPN:en för att få lägre priser:
- Anslut till en server i ett fattigare land än det du bor i
- Sök efter flyg, hotell, digitala varor eller andra tjänster som har lokala priser
- Jämför priser genom att byta serverplats för att hitta de bästa erbjudandena
Tänk alltid på valutakurser och eventuella växlingsavgifter. Titta även på om företaget du ska köpa varan eller tjänsten från har några begränsningar mot VPN:er, annars kommer de troligtvis avbryta beställningen.
Det är olika prissättning på vissa varor beroende på var man befinner sig i världen eftersom folk i andra länder inte skulle ha råd annars. Ett spel till exempel, kan kosta 700 kronor i Sverige, men 200 kronor i Venezuela. Befolkningen i Venezuela tjänar mindre, och företagen skulle då inte fått några spel sålda alls för 700 kronor, och sätter därför priserna lägre.
Hur gjorde vi vårt test av VPN-tjänster?
För att göra vårt test av VPN-tjänster utgick vi främst från personliga erfarenheter. Vi kunde inte testa alla 100+ tjänster där ute men testade de VPN:er som fått högst betyg av andra granskare. Bland annat tittade vi på betyg från tidningar, granskare och internationella aktörer för att få fram en lista på vilka vi skulle testa.
Testningen gick ut på att titta på användargränssnittet, hastigheter, priser, prestanda, kryptering, säkerhet och funktioner. Därefter definierade vi vilka tjänster som faktiskt var bäst och skrev recensioner om de.