23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Stor ökning av företagsrekonstruktioner

De senaste åren har antalet ansökningar om företagsrekonstruktion ökat markant. Det hänger delvis ihop med efterdyningar från pandemin men även det allt tuffare ekonomiska läget. I denna artikel kommer vi att fokusera på företagsrekonstruktion som begrepp och innehåll. 

Vad är en företagsrekonstruktion?

En företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för de företag som har ekonomiska problem, men där det finns en bedömning att de på sikt kan växa och stå stadigt igen. Man ansöker om rekonstruktion hos tingsrätten. Om tingsrätten beviljar rekonstruktionen så utses en rekonstruktör. Rekonstruktören försöker att eliminera företagets skulder för att kunna driva verksamheten. vidare. En företagsrekonstruktion varar i ungefär 3 månader men det kan pågå upp till 12 månader om företaget får en förlängning. Då ska skulderna ha eliminerats, annars har konstruktionen inte lyckats. Då är konkurs nära. 

Vad ska en ansökan till tingsrätten innehålla?

Det viktigaste är att lägga lite krut på själva ansökan. Det behövs absolut ingen särskild blankett för detta. Vi listar vad din ansökan ska innehålla:

  • en lista över gäldenärens ekonomi och vad som ligger bakom de ekonomiska svårigheterna
  • en borgenärsförteckning
  • en lista för hur gäldenären ska fortsätta bedriva företaget och hur utvecklingen framöver planeras att ske
  • ett förslag på namn på företagsrekonstruktör
  • detaljer om vilka borgenärer som har kontaktas och om de har några synpunkter på förslaget kring företagsrekonstruktör 

Du måste också verifiera att ditt bolag är ditt så någon form av registreringsbevis, som du beställt från Bolagsverket, ska följa med. 

Vad händer med de anställda vid en rekonstruktion?

Vid en rekonstruktion får de anställda ofta behålla sina anställningar, men det kan bli aktuellt med uppsägningar, om det finns anställda som inte är nödvändiga för verksamheten. Många, men inte alla anställda, har möjlighet att erhålla en statlig lönegaranti både vid konkurser och rekonstruktioner. Alla som har ingått i personalgruppen omfattas inte av den statliga lönegarantin. Regeln gäller exempelvis enbart dem som har arbetat under närmaste tre månader innan företagsrekonstruktionen, och har arbetat under en månad sedan det beslutades om en företagsrekonstruktion. Lönegarantin gäller inte heller de som äger bolaget och som sitter i styrelsen för företaget. 

Finns det några nackdelar med rekonstruktion?

Ja, självklart finns det nackdelar. En av de vanligaste är att omvärlden kan tappa förtroendet för ditt företag, vilket kan innebära att såväl befintliga som presumtiva nya kunder väljer en konkurrent i stället. Så fort budskapet går ut om en företagsrekonstruktion så är det risk att kunderna sviker. Kreditupplysningsföretag i branschen ser att företaget är inblandat i företagsrekonstruktion, vilket kan ställa till problem för företaget. Företaget kan då inte delta i offentliga upphandlingar. Om offentliga upphandlingar till mycket är livlinjen för många så bryts den vid en rekonstruktion. 

Det krävs en duktig rekonstruktör

För att lyckas brukar man säga att det behövs en duktig företagsrekonstruktör. Denna har ofta bred erfarenhet och ser relativt snabbt företagets olika svagheter. Tänk på att i en konkurs har förvaltaren ansvaret, men i en rekonstruktion fortsätter företagets ledning att styra. Som rekonstruktör ger man bara råd, övervakar processen och ser till att företaget följer reglerna för rekonstruktionen. 

Ansvarig utgivare TribuSoft. 

Sänd till en kollega

0.027