23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Lagbevakning och miljölagstiftning

- två områden att ha koll på. I januari varje år kommer alla nya lagar i Sverige ut. Det är lagar i alla områden i samhället, sådant som gäller såväl privatpersoner som företag.

Varför är det viktigt att ha koll på de nya lagarna?
Det är såklart viktigt för alla i samhället att ha koll på alla nya lagar och regler som börjar gälla 1 januari på det nya året. I värsta fall kan det annars bli en kostsam historia.

För företag är det väldigt viktigt att hålla koll på de nya lagarna, eftersom det kan påverka verksamheten i företaget. Håller man inte koll på lagar och regler kan man åka på förbud, böter, indrag av tillstånd eller liknande.

Hur håller man koll på de nya lagarna?
För att hålla koll på alla nya lagar och regler kan man såklart försöka läsa sig till dem själv, men det går att göra det lättare för sig genom att ta hjälp av ett företag som håller på med lagbevakning. Dessa håller koll på alla nya lagar och regler och hjälper ditt företag att ta hänsyn till de som rör just ert företag.

Miljölagstiftning - något som ligger i tiden
I dagens samhälle debatteras det för närvarande en hel del om miljön. Detta leder till nya lagar och regler kring miljön. Dessa är också väldigt viktigt att hålla koll på.

Yttre miljö
Miljörätten och Miljölagstiftningen är ett juridiskt område som omfattar regler som relaterar till vår yttre och inre miljö. Den yttre miljön är allt runt omkring oss, det vill säga naturen och områden med bebyggelse. Lagstiftningen är också mycket viktig att ha koll på.

Inre miljö
Inre miljö handlar om de lokaler man vistas, det är därför mer relaterat till arbetsmiljörätt och arbetsrätt.

Varför har vi miljölagstiftning?
Syftet med miljölagstiftning är att sätta upp och försöka uppnå miljömål. För att lyckas med detta behövs lagar och regler som värnar om miljön, då det kan uppstå konflikter mellan exploatering av naturresurser, sysselsättning, enskildas äganderätt och klimatarbetet.

Sveriges lagstiftning kring miljön är principbaserad och starkt påverkad av EU-rätten. Det innebär att om Sveriges och EU:s regler och lagar skiljer sig åt, så är det EU:s regler som ska följas. Det finns även förordningar från EU som är som rekommendationer som inte går över svensk lagstiftning.

De tre viktigaste grundläggande principerna som svensk miljölagstiftning vilar på är:

●     Hållbar utveckling - vi ska inte tömma ut jordens resurser

●     Försiktighetsprincipen – risker ska undvikas om vi inte vet konsekvenserna

●     Den som orsakar en miljökostnad är den som ska betala

Sänd till en kollega

0.016