23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Så väljer du rätt bilbarnstol

Säkrast vore det om vi alla satt som barn i bilen. Men för vuxna finns det krockkuddar och andra säkerhetsfunktioner som skyddar oss vid en krock.

För barn blir påfrestningarna kritiska, eftersom bilens inbyggda skydd inte är anpassade för dem. Bra skydd är ett måste när det gäller ditt barns säkerhet i trafiken. Men vilket skydd är rätt till just ditt barn?

Olika skydd vid olika åldrar
Barn som är kortare än 135 cm ska enligt lag ha skydd, som en bilbarnstol eller en bilkudde, för att sitta säkert i bilen. För att bilbarnstolen ska skydda optimalt är det viktigt att den passar barnets längd och vikt, så att säkerhetsbältet hamnar på rätt plats på kroppen. Inte förrän i puberteten är barnets kropp utvecklad så att bältet kan sitta på plats utan hjälp av bilbarnstol eller bilkudde. Ju närmare kroppen bältet sitter, desto bättre skydd ger det.

Bilbarnstolar delas in i tre grupper: babyskydd, bilbarnstol (bakåtvänd), och bältesstol (framåtvänd) eller bilkudde. Babyskyddet är till för nyfödda upp till cirka 9 månader. När barnet kan stabilisera nacken och sitta utan stöd är det dags att byta till den större, bakåtvända bilbarnstolen. Enligt lag ska bilbarnstolen vara bakåtvänd till barnet är minst 15 månader, men säkrast är att sitt bakåtvänd fram till 4–5 års ålder, eftersom skelettet inte färdigutvecklat. Därefter kan barnet sitta framåtvänt. Den framåtvända bältesstolen rekommenderas upp till 10–12 års ålder, därefter bilkudde.

NTF rekommenderar bältesstol
Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, rekommenderar bältesstol när barnet som vuxit ur sin bakåtvända bilbarnstol. Den bakåtvända bilbarnstolen är urvuxen när barnets huvud når över bilbarnstolens ryggstöd med en tredjedel.

Det både bilkudden och bältesstolen gör är att lyfta upp barnet i bilsätet så att bilens trepunktsbälte hamnar på rätt plats på kroppen. Så länge barnets skelett inte är färdigutvecklat behöver barnet lyftas upp så att bilbältet kan skydda kroppen. Om du ska välja bältesstol eller bilkudde beror på var bilens bälte hamnar på barnet. Båda alternativen är lika säkra, förutsatt att bältet sitter rätt.

Bältet ska ligga nära halsen, mitt över bröstbenet och ner över låren, men inte på magen. Om höftbältet glider upp på magen riskerar barnet att få inre skador vid en olycka. Hamnar bältet långt ute på axeln är det också bättre att välja en bältesstol, eftersom den håller bältet uppe på axeln. Bältesstolen har även fördelen att den har stöd i sidorna som skyddar barnet från krafter i sidled, samt inbyggt ryggstöd och stöd för huvudet. Stöden hjälper särskilt mindre barn att sitta mera upprätt så att bältet alltid sitter där det ska, även om barnet skulle somna i bilen.

Välj en bältesstol som är testad och godkänd
När du ska köpa bältesstol, kontrollera att den är testad och godkänd enligt regelverken ECE R44 eller UN R129 (i-Size), så vet du att den lever upp till de svenska säkerhetskraven. Hos TecTake hittar du bältesstolar i hög kvalitet som alla är Europagodkända och E-märkta, dessutom till riktigt bra priser och i en kvalitet som gör att stolen kan gå i arv till både syskon och kusiner. TecTakes bältesstolar är justerbara och har bekväm, vadderad stoppning och löstagbara tygöverdrag som går att tvätta. Här hittar du deras generösa sortiment av säkra bältesstolar. Förutom låga priser får du alltid fri frakt inom Sverige när du handlar hos TecTake. Så det finns ingen anledning att tumma på säkerheten. Var rädda om era barn, låt dem åka säkert i bilen!

Sänd till en kollega

0.019