Medlarchefen väntar sig strejkvarsel i handeln
Medlingsinstitutet är myndigheten som kliver in om fack och arbetsgivare inte kan enas i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal. I årets förhandlingar har facket kämpat för att få upp lönerna för de som tjänar minst, bland annat genom att sektorer som detaljhandeln ska få procentuellt högre påslag. Men arbetsgivarna vill att det som LO och industrin kommer överens om ska gälla för alla.
I de förhandlingarna, som brukar fungera som ett märke för andra sektorer, har LO lagt sig på 4,4 procent, en bra bit under inflationsnivån.
– Det är parternas roll att tolka märket, inte statens. Men om de säger olika saker hamnar det i vårt knä ändå. Vi ser helst att de uttrycker sig lite tydligare, säger Irene Wennemo till Handelsnytt och fortsätter:
– LO har ”surrat sig vid masten” för att få igenom lägstlönesatsningen. Jag tycker att arbetsgivarna visat en viss förståelse för fackens krav.
Läs mer: Handels flaggar för tuffa förhandlingar
Det är olika förutsättningar för olika sektorer. Inom handeln blir det dyrare för arbetsgivarna eftersom det är fler som har lägstalöner. Där har köpkraften också minskat det senaste året.
Under förhandlingarna 2020 blev det tio strejkvarsel men Medlingsinstitutets medlare lyckades lösa konflikterna innan det blev verklighet av det. I år tror Irene Wennemo att Handels är det fack som är troligaste att varsla om strejk.
Handels har inte skrivit under huvudavtalet som PTK, LO och Svenskt Näringsliv kom överens om för snart tre år sedan. Där regleras hur hyvling av arbetstid får gå till, en annan knäckfråga i förhandlingarna.
Läs mer: Svensk Handel om de rekordhöga lönekraven