23948sdkhjf

Varannan handlare utsatt för brott 

Otryggheten i handeln har ökat under det tredje kvartalet, enligt Svensk Handels Trygghetsbarometer.  

Barometern visar att närmare hälften av alla handlare, 46 procent, har blivit utsatta för någon brottstyp under årets tredje kvartal. Det är en ökning med fem procentenheter sedan föregående kvartal. 

Trenden är lika oroväckande som den är tydlig - allt för många handlare utsätts på kontinuerlig basis för stölder, hot och bedrägeriförsök. Nu ser vi att stölderna återigen ökar och många handlare vittnar om att de ser över sina sortiment. Det går helt enkelt inte att ha kvar vissa varor i butik, säger Nina Jelver, tillförordnad säkerhetschef på Svensk Handel i en kommentar. 

Under den senaste veckan har 38 procent av de tillfrågade handlarna i undersökningen blivit utsatta för stöld eller ringa stöld. Det är en ökning med fyra procentenheter sedan det förra kvartalet. 

Under den senaste månaden har andelen hot och våld som förekommit i samband med stöld eller ringa stöld minskat med 2 procentenheter mot för det föregående kvartalet, och det är 7 procent av de tillfrågade som varit utsatta för detta.

Andelen handlare som upplevt hotfulla beteenden utan att vara i kombination med andra brottstyper landar på 20 procent, vilket innebär en minskning med 2 procent sedan det föregående kvartalet.  

Handlare som varit utsatt för bedrägerier eller bedrägeriförsök stannar kvar på 14 procent, samma som under föregående kvartal. 

Trenden med en ökad otrygghet i handeln är ingenting nytt, och flera dagligvaruhandlare tampas med problemen. Bland annat har Coop i Kongahälla Center börjat låsa in köttet under kvällstid för att minska stölderna. 

En icabutik i Bro utanför Stockholm stängde för ett år sedan sin postavdelning, på grund av säkerhets- och arbetsmiljöfrågor.

Tommy Schubert, icahandlare i Borlänge blev tidigare i höstas mordhotad av en återkommande tjuv. Han efterlyser hårdare tag mot den typen av brottslighet. Svensk Handel vill också se åtgärder från den nya regeringen. 

Att ta itu med handelns brottsutsatthet måste ligga högt upp på den kommande regeringens agenda. Det krävs mer resurser och att handlarnas rop på hjälp tas på allvar. Redan nu vet vi att handlare tvingas ändra sortiment, öppettider eller att det till och med går så långt att butiker tvingas lägga ner på grund av brottsutsattheten. Vi vill se en förändring och den kan inte vänta, kommenterar Nina Jelver. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062