23948sdkhjf

Trögt fasa ut ful-ljusen

Det går trögt att ersätta paraffinljus med stearinljus i handeln. Bara 40 procent av återförsäljarna svarar att de vill fasa ut parafffinljusen ur sortimentet. Det är dock en ökning från förra året.

 Miljömärkning, som ligger bakom Svanenmärkningen, har för andra året i rad, undersökt hur handeln ställer sig till paraffin- och stearinljus.

Omsättningen på Svanenmärkta stearinljus har tredubblats sedan 2015. Däremot verkar det dröja innan de miljömärkta ljusen helt knuffar undan ful-ljusen från hyllorna, skriver Miljömärkning i ett pressmeddelande.

Paraffinljus bidrar till utsläpp av växthusgaser till skillnad mot stearinljus som tillverkas av förnybar råvara och inte ger något extra tillskott av växthusgaser.

– Vi ser att det tyvärr fortfarande är många återförsäljare som inte tar sitt klimatansvar och fasar ut paraffinljusen, ful-ljusen. Dessutom ökar trenden med så kallade tvistade ljus, som tillverkas uteslutande av paraffin. Så vi efterlyser den återförsäljare som blir först med att inte sälja paraffinljus över huvud taget, säger Maria Forsberg, rådgivare på Miljömärkning Sverige.

Om alla ljus, 46 000 ton, som förbrukas i Sverige under ett år skulle vara av stearin, så skulle fossila CO2-utsläpp motsvarande 67 000 bilar undvikas, jämfört med om alla ljusen vore av paraffin, skriver Miljömärkning.

När det gäller palmolja i ljus ser det ljusare ut.

– Flera återförsäljare planerar att fasa ut stearinljus tillverkade av palmolja ur sortimentet. Det tror vi är tack vare ökad debatt och kunskap hos konsumenter kring palmoljans negativa påverkan på människor och miljö, säger Maria Forsberg.

– Vi hoppas att kunskapen hos konsumenterna ökar även kring paraffinljus. Att välja stearinljus istället för paraffinljus är ett litet men viktigt val för klimatet, säger Maria Forsberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.09