Ny rapport: Inredningsboom får klimateffekter
Att köpa begagnade möbler ger stora klimat- och miljövinster jämfört med att handla nytt. Det visar en ny rapport från Naturskyddsföreningen, som beräknat produkternas klimatutsläpp och resursförbrukning och sedan jämfört detta med att köpa nytt, köpa begagnat eller reparera.
– Dagens produktions- och konsumtionssystem måste bli hållbara, och cirkulära affärsmodeller behöver utvecklas inom alla branscher. Vår nya studie visar att produktionen av möbler och heminredning både skapar stora klimatutsläpp och ger upphov till hög resursförbrukning, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.
Konsumtionen av möbler och heminredning ökar snabbt. Mellan 2009 och 2019 har den ökat med nästan 50 procent. För att synliggöra produkternas miljöbelastning har Naturskyddsföreningen låtit ta fram rapporten “Andra hand i första hand”, där produkternas klimatutsläpp och resursförbrukning räknats fram och sedan jämförts med att köpa nytt, köpa begagnat eller renovera och reparera.
Resultatet är tydligt. Beräkningarna visar att inköp av begagnade varor eller renoveringar innebär en mycket stor miljöfördel gentemot att köpa nya, både vad gäller klimatutsläpp och resursförbrukning.
Några exempel ur rapporten:
- För lika mycket klimatutsläpp och kg naturresurser som behövs till en ny soffa går det att skaffa sex begagnade.
- Genom att fräscha upp gammal matgrupp i stället för att köpa en ny minskas klimatpåverkan med 70 procent.
- En nyinköpt matgrupp motsvarar hela nio begagnade gruppers klimatpåverkan och kg naturresurser.
- Det går att skaffa tretton begagnade uppsättningar matta, gardiner och soffkuddar för samma klimatkostnad och kg naturresurser som en ny.
- Nyinköp av köksskåp och bänkskiva har i princip lika stor klimatpåverkan och resursförbrukning som att måla om skåpluckorna 35 gånger.
– Med rapporten vill vi lyfta att tillverkning och transporter av möbler och annan heminredning påverkar klimatet negativt och att det samtidigt går åt mängder med naturresurser vid produktionen, när exempelvis metaller bryts ur marken och skog avverkas till träråvara. Vi hoppas att rapporten kan bidra till att både branschen och konsumenterna kan ta mer hållbara beslut, säger Karin Lexén.
Studien tar hänsyn till vilken påverkan som sker genom att antingen byta ut en produkt mot en ny eller begagnad, eller att en befintlig produkt rustas upp. Klimatpåverkan som uppstår under eventuell avfallshantering av utbytt produkt, tillverkning av ny produkt eller renoveringsdetaljer, och alla transporter som krävs för att både köra bort gammalt och köra hem nytt ingår i studien.
I studien användes metoden Produkters totala avfall som ett sätt att synliggöra produkternas resursförbrukning. Kunskapen om den totala avfallsmängden för en produkt kan göra det lättare att se den totala påverkan som konsumtionen har på miljön. Rapporten är framtagen av Ramböll på uppdrag Naturskyddsföreningen.
Fakta från studien:
Miljöpåverkan från möbler och heminredning:
- Soffa 295kg CO2e, 530 kg avfall – motsvarar sex begagnade soffor
- Säng 280 kg CO2e, 820 kg avfall – motsvarar sju begagnade sängar
- Matgrupp (bord + sex stolar med stoppad sits) 145 kg CO2e, 235 kg avfall – motsvarar nio begagnade matgrupper
- Under- och överskåp, luckor och massiv bänkskiva: 270 kg CO2e, 320 kg avfall – motsvarar 13 begagnade uppsättningar
- Hemtextiler (matta, gardiner, soffkuddar) 110 kg CO2, 320 kg avfall – motsvarar 13 begagnade uppsättningar