Pandemilagen: Nya regler för butiker och köpcentrum
Regeringen går ut med nya regler för bland annat butiker och handelsplatser kopplade till den tillfälliga pandemilagen. Vid entréer ska verksamheter skylta med hur stort maxantalet besökare får vara.
– Det blir obligatoriskt att beräkna det maximala antalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens.
Reglerna, som Folkhälsomyndigheten slagit fast i detalj, innebär också att varje besökare i exempelvis gym och badhus ska få tio kvadratmeter att hålla avstånd till andra. Butikerna ska räkna bort ytor med exempelvis hyllor i arean som varje besökare ska ha, skriver nyhetsbyrån TT.
– Det är inte speciellt svårt att räkna hur mycket golvyta man har, säger Johan Carlson.
Små butiker som uppgår till mindre än tio kvadratmeter får också anpassa sig.
– Där får man nog släppa in någon person och då är inte smittsamheten så stor, säger Carlson.
I köpcentrum, varuhus och gallerior gäller maxantalet för alla butiker men inte för verksamheten totalt sett. Här blir verksamhetsutövaren skyldig att ta bort eller spärra av inredning som gör att människor uppehåller sig i lokalerna, uppger Folkhälsomyndigheten.
Om butiker och sportanläggningar inte begränsar trängseln kan de komma att straffas i form av viten som döms ut från länsstyrelserna. Ytterst kan de stängas.
Länsstyrelserna har fått omfattande tillsynsuppgifter i den tillfälliga covid-19-lagen och förordningen, skriver Stockholms länsstyrelse i ett pressmeddelande.
Syftet med tillsynen är att minska smittspridningen genom att informera om och kontrollera efterlevnaden av föreskrifter och beslut.
Kontroller kan ske på distans eller genom besök på plats. Tillsynen ska bedrivas där den bedöms minska smittspridningen i störst omfattning. Länsstyrelsen ska utöva tillsyn av att verksamheten gjort vad som är nödvändigt för att den ska kunna bedrivas på ett säkert sätt ur smittskyddssynpunkt, till exempel att trängsel undviks och att människor kan hålla ett säkert avstånd från varandra.
– Vi kommer att ge information och förutsättningar så att verksamheterna i första hand frivilligt ska rätta till eventuella brister som påpekas. Vår tillsyn i sig är inte målet utan målet är att minska smittspridningen, men i fall där verksamheter inte kan anpassas på ett sätt som minskar risken i tillräcklig grad finns möjlighet för oss att besluta om stängning av verksamheter, säger Mathias Wahlsten, chef för avdelningen för rättsliga frågor på länsstyrelsen Stockholm.