23948sdkhjf

Befarad konkursvåg uteblev: "Detaljhandelns omstöpning syns inte i konkurssiffrorna"

Modehandeln lyfts upp som förlorarbransch och UC spår fler butiksstängningar.

Under helåret 2020 gick 708 företag inom detaljhandeln i konkurs vilket var en ökning med 1 procent jämfört med helåret 2019 då 700 företag inom delbranschen gick omkull, enligt statistik från UC.

UC konstaterar att konkursnivåerna för helåret 2020 landar för många branscher på samma nivå som i fjol och den förväntade konkursvågen som hotade skölja över delbranscherna under coronaåret uteblev.

Totalt sett under 2020 har antalet konkurser varken ökat eller minskat jämfört med i fjol, och den procentuella förändringen landar därför på 0 procent. Dock ser läget och utvecklingen inom delbranscherna väldigt olika ut.

– Den stora konkurslavinen uteblev. Under året har många företag i utsatta branscher kört på fälgarna men ändå överlevt. Konkurserna ökade i våras, men sedan sjönk konkursnivåerna tillbaka ordentligt. Det var framförallt företag med mycket svag lönsamhet som fick stryka på foten då. De branscher som drabbades hårt av pandemin står trots allt för en mycket liten del av Sveriges ekonomi och vi såg inte den breda djupa lågkonjunktur som många befarade i våras, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i en kommentar.

Dock slutade året med en rejäl konkursökning om 13 procent för detaljhandeln i december jämfört med samma månad föregående år och totalt ökade antalet konkurser i december med 16 procent.

I detaljhandeln gick 54 företag i konkurs i december 2020 jämfört med 48 i december 2019. Och UC lyfter upp modehandeln som en av de stora förlorarna tillsammans med hotell- och restaurang och kultursektorn.

– Detaljhandelns omstöpning syns inte i konkurssiffrorna. Branschen hade det svårt även före pandemin och konkurstalen har inte ökat jämfört med 2019. Men detaljhandeln med skor och kläder kommer att fortsätta att drabbas. Fler butiker stängs i större städer också. Det är inte säkert att det kommer att avspeglas i konkurssifforna, eftersom enskilda butiker som tillhör en kedja kan läggas ned utan att det blir en konkurs. Pandemin har gett e-handeln en rejäl skjuts men också förändrade köpmönster spelar in. Vi köper mer second hand och låter också bli att handla lika mycket kläder som förut. Jag spår en tillväxt för lågprisvaruhus även inne i städerna framöver, säger Richard Damberg.

UC spår även att e-handelns framfart kommer att stärkas även under 2021.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.059