23948sdkhjf

Här är konkurserna och rekonstruktionerna som drabbar NK

Stor yta på Stockholm och Göteborg berörs.

En stor del av ytan på NK i Göteborg och Stockholm hyrs av aktörer i modebranschen som befinner sig i rekonstruktion.

Enligt NK:s fastighetsägare Hufvudstadens årsredovisning för 2019 hyr Departments & Stores 12 800 kvadratmeter. Departments & Stores, som ingår i RNB, befinner sig sedan den 23 mars i rekonstruktion. Hufvudstaden har tidigare uppgett till Nyhetsbyrån Direkt att Departments & Stores utgör 40 procent av butiksytan i varuhuset i Stockholm respektive 50 procent i Göteborg.

VRG, som nyligen avblåste sin konkurs, men som befinner sig i rekonstruktion sedan november i fjol, hyr 1 600 kvadratmeter. Rizzo och Departments & Stores är några av NK:s största hyresgäster, enligt Hufvudstadens årsredovisning. 

Redan den 1 oktober varnade den norska banken DNB Markets för konsekvenser när RNB vinstvarande. ”Vi ser detta som ett tecken på att många hyresgäster i detaljistledet kan få lönsamhetsproblem och att det kan leda till en press nedåt på Hufvudstadens detaljisthyror, som är de högsta i sektorn”, skrev DNB.

Men det är inte bara modebranschen som går knackigt på NK. Hufvudstaden är även drabbad av konkurser. Livsmedelsbutiken Paradiset, som hade premiär i NK:s saluhall i Stockholm den 7 mars i fjol, och med lokal i bottenvåningen, meddelade sin konkurs den 23 mars. Ytterligare en konkurs på NK i Stockholm är Lek och Baby, vars bolag Turas gick i konkurs den 30 december.

NK:s vd, Henrik Andreasson, som inte vill ställa upp på intervju, har svarat på Dagens Handels systertidning Habits frågor via mejl.

Han vill inte redogöra för hur stor yta som är drabbad av konkurser och/eller företagsrekonstruktioner.

På frågan om hur mycket utstående fordringar NK har, skriver han: ”Våra hyresgäster erlägger hyra kvartalsvis i förskott. Det innebär att vi i dagsläget inte har så mycket utestående fordringar på våra hyresgäster, vilket även innefattar de som nyligen gått i konkurs eller befinner sig i rekonstruktion.”

Har ni någon plan framgent med dessa ytor medan rekonstruktionerna (RNB och VRG) pågår?
"Nej, vi planerar inte för ersättare i dagsläget utan vi har stor förhoppning att både RNB och VRG kan fortsätta sin verksamhet hos oss. Vi hoppas att regeringens stödpaket och den hjälp vi kan erbjuda kan göra att så många som möjligt klarar sig igenom den här svåra perioden."

Hur skakigt är det generellt för Hufvudstaden i dessa tider med försäljningsras i butikerna?
"Hufvudstaden har en stark balansräkning som ger en god uthållighet. Vi kommer också att drabbas ekonomiskt men det är för tidigt att säga något om i vilken utsträckning då vi inte vet hur länge detta kommer att pågå", skriver Henrik Andreasson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078