23948sdkhjf

Avtalsförhandlingarna skjuts upp till hösten

70 000 handelsjobb i fara enligt Svensk Handel.

Svensk Handel och Handelsanställdas förbund gör som övriga parter på arbetsmarknaden, det vill säga skjuter upp avtalsförhandlingarna till hösten. 

Enligt Svensk Handel riskerar 40 000 arbetstillfällen att försvinna inom butikshandeln och ytterligare 30 000 jobb är hotade inom partihandeln. Totalt kan alltså 70 000 handelsjobb försvinna till följd av coronavirusets utbrott. 

– I det ansträngda läge som råder måste vi lägga all kraft på att minska skadeverkningarna på företag och jobb i handeln. Det är ett styrkebesked att vi parter visar ansvar i en utsatt situation, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel. 

Handelsanställdas förbund och Svensk Handel är överens om att förlänga gällande kollektivavtal till den 31 oktober 2020. När avtalsrörelsen återupptas ikommer parterna att fortsätta förhandlingarna där de avslutades.

– Det är en styrka i den svenska modellen, att vi som arbetsmarknadens parter kan nå samförstånd när det är nödvändigt. Att tillfällig pausa förhandlingarna är ett sätt för oss att ta ansvar och stötta vår bransch och hela samhället i en svår tid, säger Susanna Gideonsson, förbundsordförande för Handelsanställdas förbund. 

Den senaste tiden har parterna lagt fullt fokus på att vidta nödvändiga åtgärder för att rädda företag och jobb. Parterna har träffat avtal om kortidspermittering och haft samråd om hur kollektivavtalen ska tillämpas på arbetsplatserna.

Men det räcker inte enligt Svensk Handel som anser att statlig lånegaranti och överbryggningslån måste till för att säkra att Riksbankens 500 miljarder också når handelns små företag. Vidare behöver möjligheten till retroaktiv återbetalning till skattekontot träda ikraft så snart som möjligt.

– Regeringens krispaket har rätt inriktning, men merparten av åtgärderna når inte fram till handelns företag. Likviditetsbristen är akut för många företag eftersom presenterade åtgärder inte gett effekt, det behövs nu även kraftfulla åtgärder som snabbt sänker handlarnas kostnader, säger Karin Johansson.

Svensk Handel har också sedan tidigare krävt ett tillfälligt hyresstopp. Näst efter personalkostnader är hyreskostnaden den största utgiften för handlarna.

– Landets fastighetsägare måste ta sin del av bördan i den kris vi går igenom. Det handlar i första fasen om en period av hyresfrihet och därefter minskade hyreskostnader. Läget är akut och det finns ingen tid att förlora, betonar Karin Johansson.

Artikeln är en del av vårt tema om Avtalsrörelsen.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094