23948sdkhjf

Trendbrott i gränshandeln – och varorna som handlas mest

Unika siffror över vad och var det gränshandlas.

Den norska gränshandeln har mer eller mindre konstant ökat i värde de senaste 16 åren, men inte under 2019. Norges handel med Sverige står för 88 procent av den totala gränshandeln och många väntade sig att den skulle nå nya rekord, men så blev inte fallet.

I stället för att öka minskade handeln, om än marginellt, från 15,7 miljarder norska kronor 2018 till 15,6 miljarder förra året. Det framgår av nya siffror från Statistisk sentralbyrå.

Sedan 2004 har gränshandeln nästan dubblerat i värde. Några enstaka år har handeln minskat, senast 2016, men annars har kurvan hela tiden pekat uppåt.

Även om norrmännen spenderade mindre pengar än året innan så ökade antalet dagsresor över gränsen från 8 410 till 9 287. Det innebär att under en genomsnittlig resa spenderades 1 681 norska kronor, en minskning på 186 kronor 2018.

SSB har också nyligen tittat närmare på hur gränshandeln ser ut; var det handlas, vad som handlas, vem som handlar och hur mycket de handlar för.

Sammanlagt har 2 834 norrmän intervjuats, via webb och telefon. Undersökningen visar att norrmännen gränshandlade för 2 miljarder norska kronor under september.

Så mycket gränshandlar norrmännen av olika varukategorier och här handlar de.

Den största kategorin är dagligvaror, som norrmännen handlade för 684 miljoner kronor, 34 procent av hela gränshandeln.

Jämfört med en tidigare undersökning från 2010 har kategorierna dagligvaror, godis och choklad minskat sin andel från 49 till 40 procent.

Det som har ökat är läsk- och mineralvatten, som stod för nästan 11 procent 2019, medan andelen 2010 endast var sex procent. Här spelar naturligtvis den omdiskuterade sockerskatten in. Även snus och tobak har ökat.

Strömstad med Nordby och Svinesund står för mer än hälften, 54 procent, av den svensk-norska gränshandeln med en omsättning på över en miljard norska kronor. Tvåa är Charlottenberg med nästan 22 procent av handeln, men även i Riksgränsen, Storlien och Töcksfors omsätts betydande belopp.

De norrmän som handlade mest i Sverige är bosatta i Akershus och Østfold. De boende i Østfold hade lägst snittkvitton, 1 186 kronor, men gjorde å andra sidan flest handelsturer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078