Rekonstruktionen av JC: "Målbilden är att inte ha något varulager alls"
Vid förra veckans borgenärssammanträde vid tingsrätten i Stockholm klubbades JC:s rekonstruktionen igenom trots invändningar.
Under veckan har dock sju fastighetsägare, som företräds av ett och samma ombud, inkommit med en skrivelse som gör gällande att man vill se att modekedjans rekonstruktion läggs ned.
Nu väntar rekonstruktören Jonas Premfors på yttrande kring den senaste skrivelsen men han har goda förhoppningar om att rekonstruktionen kan fortlöpa som planerat under tre månader och fram till initialt 12 maj.
– Det var i huvudsak fastighetsägare, dock inte alla, som var kritiska till rekonstruktionsplanen redan under förra veckans borgenärssammanträde. Det är också bland fastighetsägarna som de stora fordringarna naturligtvis finns men i det här fallet så förstår jag faktiskt inte vad som ligger bakom att just de här fastighetsägarna är så angelägna om att få rekonstruktion avblåst. JC har uppgett till mig att gällande hyresskulderna så kulle de vara eller vara på väg att bli reglerade, säger Jonas Premfors, rekonstruktör vid DLA Piper till Habit.
På torsdagen skrev också tidningen Market att JC nu öppnar tre nya butiker; i Norrköping, Halmstad och Linköping. Den sistnämnda öppnade i veckan i Gränden och beskrivs som "superbillig" att starta upp.
– Vilka planer för butiksöppningar som finns under rekonstruktionstiden får du prata med JC om. Det man kan säga är att det i vilket fall kostar att öppna och stänga butiker och likviditeten är en kritisk faktor under rekonstruktionen, säger Jonas Premfors.
När det handlar om butiksbeståndet så säger han att det som sagts är att det ska ses över och att bolaget räknar med att stänga fem, sex olönsamma butiker.
– Vi har 34 butiker i dag och vi siar att butiksbeståndet ska ligga någonstans kring ett trettiotal. När butikerna stänger beror på hyresavtal och diskussioner med fastighetsägarna men butiksstängningar kan komma redan under första tre månaderna av rekonstruktion, säger Jonas Premfors.
Han säger till Habit att ambitionen är att kedjan ska finnas i mindre och mellanstora städer och inte i storstäder och större gallerior kring storstäderna där hyrorna är mycket höga och det är svårt att nå lönsamhet och få snurr på verksamheten.
När Habit pratade med rekonstruktören i samband med att bolaget försattes i rekonstruktion 12 februari så ställdes frågan om ägaren är villig att skjuta till mer pengar. Då uppgav rekonstruktören Peter Näslund vid DLA Piper att det var villkorat utgången av borgenärsammanträdet och rekonstruktionsplanen.
Nu säger Jonas Premfors att ägaren är positiv till en framtiden och är villig att skjuta till pengar för att de nödvändiga insatserna till att göra JC lönsamt igen ska kunna genomföras.
Jonas Premfors säger att det andra stora delen i planen för att få kedjan lönsam igen, förutom justeringar i butiksbeståndet, handlar om det kommissionsupplägg som tidigare kommunicerats.
En ny modell för det initierades redan innan rekonstruktion, när den nya ägaren kom in i bilden förra sommaren, och först ut med nytt avtal var WeSC. Modebolaget är enligt Jonas Premfors positivt inställt och närvarade också under borgenärssammanträdet den 25 februari. I veckan skrev Habit om att även modeföretaget Svea ska ha ytor i tio av kedjans butiker.
– Det traditionella upplägget där butiksägaren köper in och sitter på stora varulager fungerar inte för JC. Det är rimligt att leverantören också tar risker och om någon butik stänger så äger leverantören plaggen. Jag upplever att många leverantörer är positivt inställda till kommissionsupplägg och det viktiga är att det skrivs riktiga avtal så att båda parter vet vad som gäller. Det görs i det här fallet, säger Jonas Premfors till Habit.
Ambitionen och målbilden är enligt honom att JC i framtiden inte ska ha något eget varulager alls utan endast sälja på kommission.
Leverantörerna betalar dock ingen "hyra" för ytor i butikerna utan JC tar provision på sålda varor.
JC:s skulder uppgick vid rekonstruktionens inledning till omkring 200 miljoner kronor och antalet fordringsägare uppgår enligt Jonas Premfors till, mellan tummen och pekfingret, till 150 till 200 stycken.