23948sdkhjf

Polisen har jullov i bedrägeriarbetet

För ärenden under 5 000 kronor ska bevismaterial inte samlas in.

Polisen i Stockholm har enligt Ekot beslutat att ta en paus i bedrägeriarbetet fram till nyår. Orsaken är bristande resurser. I oktober anmäldes nationellt 25 332 bedrägeribrott och under hela fjolåret omkring 200 000.

– I det här beslutet ska vi inte jobba med ärenden som är under 5 000 kronor, det är ju tillfälligt att avkriminalisera de brotten. Det är ju en generell förundersökningsbegränsning, säger en källa inom Polisen till Ekot.

100 till 150 bedrägeriärenden per dag inkommer i Stockholm men sedan i oktober har bedrägerisektionen beslutat att en rad kategorier av anmälningar i normalfallet ska lämnas utan åtgärd. 

Det gäller enligt Ekot vd-bedrägerier, mobiltelefonabonnemang, romansbedrägerier, utländska investeringsbedrägerier och gällande tankkort. Bevismaterial som film från övervakningskameror hämtas då inte in och säkras. Att som förundersökningsledare jobba med dessa ärenden hör alltså till undantagen, berättar källan.

– Om vi ska frångå praxis ska vi dra det med vår gruppchef eller förundersökningsledaren som berättar om vi ska jobba vidare eller inte.

Små bedrägerier kostar handeln enorma summor varje år.

Bedrägerisektionen vid Stockholmspolisen bekräftar riktlinjerna och menar att besluten tagits i ett kärvt läge med små resurser och ett inflöde som hade ökat med 15 procent jämfört med fjolåret. De menar samtidigt att de fortfarande jobbar aktivt i ärendena.

Ekot: Men jobbar aktivt i dem säger du, det står ju här: "lämnas utan åtgärd"?

– Ja, precis. Det innebär i nuläget. Men de ligger fortfarande öppna och kommer att utredas i sinom tid, säger Jessika Nilsson, chef för bedrägerisektionen vid Stockholmspolisen till tidningen.

Enligt Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, är det ofta näringslivet som i form av varusvinn betalar priset för de mindre bedrägerierna. Med någon annans personnummer kan bedragarna enkelt beställa varor via nätet på kredit.

Sammantaget rör det sig om väldigt höga summor. Den här typen av brott plågar handeln, säger Per Geijer till Fri Köpenskap.

Att majoriteten av brotten inte utreds är däremot inget nytt.

96 procent av alla bedrägerier läggs ned och det är bekymmersamt eftersom anmälningsgraden minskar i takt med förtroendet för Polisen.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel. 

Att Polisen nu helt tagit avstånd är upprörande, tycker han.

De är i en ansträngd situation men det måste åtminstone finnas en minimal risk att åka dit. Att de lagför någon. Att de helt väljer att släppa greppet ger en frizon för kriminella.

Och att Polisen som de själva menar kommer att utreda ärendena efter nyår tror han inte ett dugg på.

Det känns inte alls sannolikt att de skulle börja beta av den hög som de staplar på polishuset. Brotten kommer inte minska utan högen kommer att fortsätta växa även efter nyår.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.068