Fyrdubblad vaktstyrka rensar upp utanför butikerna
I ett nytt projekt sanktionerat av Stockholms stad har Nokas säkerhetsvakter sedan i våras målmedvetet städat upp vid kriminella knutplatser som så ofta är just dagligvarubutiker. Fri Köpenskap har följt dem ned i den undre världen. Läs det gripande reportaget här.
– Vi välkomnar initiativet. Handeln påverkas starkt av hot, våld och stölder. Vi kan se att projektet har gett bra och tydliga effekter i de områden man pilottestat, säger Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer till Fri Köpenskap.
Pilottestet har omfattat 18 ordningsvakter, 14 särskilt utsatta områden och 20 miljoner kronor. Nu har den blågröna majoriteten i Stockholms stadshus valt att förlänga projektet och satsa ytterligare 50 miljoner kronor. Vaktstyrkan väntas växa till totalt 82 stycken till slutet av nästa år.
– Vi har nog bara sett början på det här. Polisen har höga ambitioner men smala resurser och stor kompetensbrist eftersom många poliser slutar. Saker måste göras här och nu och då är det här en bra lösning. Hellre trygga platser med ordningsvakter än otrygga platser där Polisen inte mäktar med, säger Per Geijer till Fri Köpenskap.
Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.
Han refererar till lyckosamma tester i USA.
– När tryggheten på platserna ökar vågar sig folk dit igen och långsamt försvinner incitamenten för de kriminella att vistas där. Man tar tillbaka områden med vanligt hederligt folk helt enkelt.
Men han poängterar att det är viktigt att samarbetet förankras med polisen som ytterst ansvariga.
– Så länge allt sköts rätt får det gärna växa. Polisen kan inte växa så snabbt som skulle behövas och då är den här typen av lösningar det bästa alternativet.
Han får medhåll av Andreas Bylger, handlare på Ica Nära Sätra som driver butik i ett av de 14 LOV-områdena.
– Jag tycker att det är kanon om vakterna kan avlasta polisen eftersom de inte klarar av att sköta uppgiften själva. Men det är också viktigt att det blir en tillfällig lösning och inte ett sätt för Polisen att släppa sitt ansvar, säger han till Fri Köpenskap.
Personalen i butiken har tydligt märkt av skillnaderna under de perioder som vaktpatrullerna varit på plats i området.
– De kriminella försvinner när vakterna kommer. Det är som dag och natt. Samma gäller under de tider som min egenanställda ordningsvakt är på plats i butiken. Den lön jag betalar till honom har finansierats av minskat svinn, säger han.
Andreas Bylger tillsammans med den egenanställda vakten Sebastian Kallander som både agerar vakt och ägnar sig åt vanliga butikssysslor.
Med breddade resurser till projektet och fler vakter hoppas han på mer bevakning.
– Sen vore det kanon om man kan ringa direkt till dem när det händer något.
PONTUS NYMAN
Artikeln är en del av vårt tema om Säkerhet.