23948sdkhjf

Polismästarens utspel: ”Ica-handlarna är rikast – och vill ha poliser överallt”

"Många kämpar hårt med att få det att gå runt", kontrade Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson.

Trygghetskommissionens rapport Aktivera samhället mot livskvalitetsbrott presenterades under onsdagen på Scandic Klara, ett stenkast från Drottninggatan i Stockholm.

Kommissionens ordförande Fredrik Reinfeldt talade på seminariet om sin och kommissionens plan på att göra upplevt otrygga platser i Sverige tryggare genom en aktiv samverkan mellan näringsidkare, kommuner och medborgare – och där själva lyftet för den aktuella platsen är det centrala för arbetet.

Fredrik Reinfeldt är hoppfull om att projektet, inom en snar framtid, kommer köras som pilot i en kommun.  

Representanter för handeln, fastighetsägarna och vaktbolag var på plats och fick kommentera kommissionens rapport.

Polismästaren i Örebros län, Bo Andersson, tillhörde inte någon av representanterna på scenen men fick chansen att komma upp och ge polisens syn på rapporten. Han passade då på att kritisera, det han menade, den förvirring som råder när det gäller samhällsansvaret.

– Jag är övertygad om att man måste göra någon ny form av utredning där man tittar på det totala samhällsansvaret. Vi har 1975 års polisutredning, jag tror man måste reda upp det här. Det är en röra där ingen riktigt vill ta ansvar.

Sedan kom han in på handlarnas roll.

– Vem tar ansvar inne i butiken eller inne på polisstationen? Ica-handlarna är väl de rikaste vi har i Sverige, de tjänar mest pengar. Men de är ibland rätt högljudda och ställer krav på att det ska vara polis överallt. Ja, det ska det väl vara i vissa lägen. Men i vissa lägen måste de enskilda näringsidkarna också ta ett ansvar över det här, sa Bo Andersson.

Pär Bygdeson kunde inte låta påhoppet gå osagt förbi utan kommenterade från scenen:
– Det är sorgligt, det finns ungefär 1 400 Ica-handlare i dag. Som skapar ungefär 35 000 arbetstillfällen, som betalar in skatt och arbetsgivaravgifter. 400 av dem jobbar cirka 70–80 timmar i veckan och har lägre betalt än deras anställda. Det finns några hundra som tjänar mycket pengar, duktiga företagare och jag tycker faktiskt inte att man ska skratta åt det. Det är en viktig samhällsfunktion, det är viktigt att det finns möjlighet att tjäna pengar och driva företag.
Det hoppas jag vi är överens om.

Han poängterade även att handlarna lägger ned mycket energi på brottsförebyggande åtgärder och att handeln lägger ned nästan lika mycket pengar på säkerhet som hela den svenska polisbudgeten.

Efter seminariet förklarade Bygdeson sin irritation för tidningen Skydd & Säkerhet:

– Det är en vanlig företeelse att man säger att alla Ica-handlare är rika. Det är sant för en del av gruppen, men många kämpar hårt med att bara få det att gå runt. Det är väldigt farligt när en representant från polisen sprider vidare den här myten. Lönsamma företag är en grund för att vi ska kunna ha skatter och få landet att fungera.

Handlarna betalar två gånger för säkerheten, men får en leverans?
– Ja, dels har man betalt en gång via skattsedeln sedan betalar man en gång till via vaktbolag, övervaknings- och kassasystem. Det är sorgligt att det är så, det borde inte behöva vara så men just nu är det så. På sikt hoppas vi att det kan bli annorlunda.

Vad tyckte du om morgonens seminarium?
– I grunden är det en bra idé att kommuner och privata aktörer samverkar för tryggheten. Men jag tycker det glider lite på vad forskningen utomlands visar, att det inte kan vara frivilligt att samverka.

Det fungerar inte menar han.

– Det måste vara en tvångssolidarisk handling bland alla näringsidkare och fastighetsägare i området för att få ihop en finansiering. För annars blir det några få som bär en väldigt stor del av bördan. Det är klart ett fastighetsbolag måste skjuta till mer än vad en caféägare gör. Men att låta vissa köra gratis och andra inte det kommer inte fungera. Då rinner det ut i sanden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094