Global e-handel flyttar tiotusentals jobb utomlands
Förra året inträffade det stora detaljhandelsskiftet. Svenska konsumenter e-handlade under 2017 varor för 80 miljarder kronor, från inhemska och utländska aktörer. För första gången utgjorde e-handeln den största tillväxtmotorn för detaljhandeln som helhet. Men ”Vad händer med jobben inom handeln när köpen och pengarna flyttar utomlands?”. Det var frågeställningen och rubriken på ett seminarium i Almedalen, arrangerat av Svensk Handel.
Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel, gav en snabb överblick av utvecklingen och avslutade med att presentera två framtidsscenarier, båda med utgångspunkt från att e-handeln i dag står för 10 procent och butikerna för 90 procent av den totala handeln.
- I det ena scenariot saktar ökningen ner och e-handelns marknadsandel ökar till 22 procent år 2025, varav 5 procent är utländsk e-handel.
- I det andra scenariot ökar e-handelns tillväxt i samma takt som hittills och är då uppe i 33 procent år 2025 med 11 procent utländsk e-handel.
– Inom dagligvaruhandeln blir det inte så stora effekter, men inom sällanköp innebär det 28 000–49 000 färre anställda och 10 000–20 000 av e-handelsjobben riskerar att hamna utomlands, sammanfattade Davidson.
Hög svensk arbetskraftkostnad
Hittills har svenskarnas globala e-handel växt snabbare än den inhemska. Johan Davidson menade att en stor del av orsaken kan skyllas på den höga svenska arbetskraftskostnaden, där Sverige sticker ut framför allt vad gäller arbetsgivaravgifterna. Unionens chefsekonom Katarina Lundahl höll med om att skatterna på arbete behöver ses över generellt men betonade att den stora utmaningen för handeln är att ställa om till en marknad med global konkurrens.
– Den omställningen är inte lätt. Man kommer att behöva rationalisera, effektivisera och jobba mer med innovation. Det kommer att behövas en helt annan kompetens och en annan typ av utbildningar.
Mats Kinnwall, chefsekonom Teknikföretagen, konstaterade att rationaliseringarna inom industrin gått väldigt snabbt, men tror inte det finns samma förutsättningar att ersätta människor med maskiner inom handeln.
– Arbetskraftsdelen blir mycket viktigare inom handeln och risken för att jobben flyttar utomlands är större än inom industrin. Det är min bedömning.
Tempot enormt i Kina
Niklas Nordström, socialdemokratiskt kommunalråd i Luleå, och Jessica Polfjärd, moderat vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, stod för politikerperspektivet.
– Jag var i Kina förra veckan med Business Sweden och prövade hur Alibabas dagligvaruhandel går till. Allt är helt automatiserat. Tempot är enormt och liknar ingenting som vi har i Europa. Man får inte bli rädd, men man ska ha en väldig respekt, för det handlar om en helt ny spelplan, sa Nordström.
Polfjärd höll med.
– Vi pratar som om det handlar om framtiden, men utvecklingen går fort och den går inte att stoppa. Det är bara att åka med och se vad vi kan göra på vägen. Men svenska e-handlare är duktiga, med hög kvalitet och högt förtroende. Det är konkurrensfaktorer som vi ibland glömmer bort.