23948sdkhjf

Handeln behöver hjälp med återfallsförbrytarna

Yrkeskriminella är handelns största säkerhetshot.

– Det är inte Agda som tar en kalvsylta eller lilla Pelle eller Mohammed som snattar en chokladkaka som är hotet. Nu är det folk som går rätt in i affären och plockar på sig ett helt parti med kaffe och som när man försöker stoppa dem säger åt en att de ska slå ihjäl en, säger Mikael Ovrell, handlare på Ica Nära Ovrells i Kortedala strax norr om Göteborg som var en av de som talade på ett seminarium om återfallsförbrytare anordnat av Svensk Handel under deras pågående säkerhetsveckan.

Enligt Svensk Handel är det just återfallsförbrytarna, de tung belastade återfallsförbrytarna och de allt mer organiserade hälarna, både inom landet och utanför som ökat osäkerheten i handeln. Detta i kombination med låga straff och en låg uppklarningsstatistik gör att svensk handel idag är mer brottsutsatt än sina grannländer.

Med på seminariet var även Tomas Tobé (M) och Helen Pettersson (S), ordförande respektive gruppledare på Justitieutskottet, och trots att det är valår var deras syn på åtgärder likartade. Fler poliser och ett fokus på utbildning låg i fokus, även om detaljerna skilde sig åt.

Båda var överens om att polisstyrkan måste utökas med cirka 10 000 nya poliser samt att det behövs fler civilanställda. Tomas Tobé tog upp moderaternas senaste förslag om gratis utbildning för poliser där studierna betalas av under en femårsperiod av arbete efter avslutad utbildning samt riktade lönesatsningar och Helen Pettersson betonade vikten av fler utbildningsplatser.

– Svensk polisutbildning är en bra utbildning och det vet många kommuner och företag också som gärna rekryterar därifrån. Vi måste se till att utbilda fler poliser och då behöver vi fler utbildningsplatser ute i landet för de som vill utbilda sig men som kanske inte vill eller har möjlighet att flytta, säger hon.

Ett av Svensk Handels krav är borttagande av straffrabatter och ungdomsrabatt och en höjning av minimistraffen, något som även Tomas Tobé anser bör ändras på.

– Vi ser att höjer man minimistraffen prioriterar polisen och åklagarna de här brotten och det leder till att fler blir dömda, säger han.

En av de frågor som är under utredning just nu och som även Svensk Handel har som krav är möjligheten till tillträdesförbud, men exakt hur ett sådant skulle se ut går inte att säga idag.

– Det måste fungera i praktiken, en handlare ska inte behöva ringa polisen varje gång det behövs men samtidigt måste det finnas möjligheter till en rättslig prövning så att handlare inte kan använda den möjligheten till att diskriminera människor, säger Tomas Tobé som även är intresserad av ett zonförbud liknande det som idag finns i Danmark där personer under perioder kan förbjudas att vistas inom särskilda områden.

Ica-handlaren Mikael Ovrell som förlorar miljonbelopp till brottsligheten varje år anser att lagändringar och fler poliser är önskvärda men att det är bråttom och att det finns åtgärder som går att genomföra redan nu, som att ändra i rättspraxis.

– Lagboken är ganska bra som den är, man behöver inte återuppfinna hjulet utan det går att använda sig av rådande lagstiftning, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11