Svaret: "Djupt olyckligt och ogenomtänkt"
Regeringen har nu fattat beslut om ett nytt återvinningssystem, där man ska ställa om till 100 procent fastighetsnära insamling, som vi skrivit om tidigare.
Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) gick hårt åt förslaget, som även stötte på svidande kritik från flera håll för brister i utredningen, och när det nu är klubbat är besvikelsen stor.
– Regeringen riskerar nu den framgångsrika modellen som har gjort oss till bäst i världen på återvinning. Det är djupt olyckligt och ogenomtänkt av miljöministern, säger Kent Carlsson, vd för Förpacknings- och tidningsinsamlingen.
Flera menar att konsekvensanalysen är inte bara bristande, utan på flera håll även direkt felaktig. Regeringen har också själva erkänt att de inte vet vilka effekter beslutet får. Trots det är nu klubbat.
– I januari 2016 gav Karolina Skog ett löfte i riksdagen att regeringen inte skulle genomföra en så här omfattande förändring på egen hand, utan att tillfråga riksdagen. Det löftet sviker miljöministern i juni 2018. Alliansen har dessutom gjort ett tillkännagivande där de kräver att detta beslut fattas i riksdagen. Hanteringen skapar osäkerhet vilket är skadligt för investeringar och sysselsättning, säger Kent Carlsson.
Huruvida det nya systemet leder till någon miljönytta ska Naturvårdsverket analysera i efterhand, år 2021.
FTI har inkommit med ett eget förslag om 50 procent fastighetsnära insamling och 2000 nya återvinningsstationer. Ett mer effektivt förslag som kostar mindre och som har samma miljönytta som regeringsförslaget, enligt FTI själva.
– Istället för att styra med miljömål som grund beslutar regeringen om hur insamling ska ske. Med den inriktningen är det uppenbart att regeringen inte vet vilka miljöeffekter som förordningsförändringen ger eftersom det är total avsaknad av mål, avslutar Kent Carlsson.