23948sdkhjf

Bistert för H&M

Klädjätten nådde inte upp till förväntningarna och varulagret fortsätter att växa.

Så har H&M offentliggjort sin delårsrapport. Där framgår att klädjättens rörelsevinst blev en besvikelse och backade till 6.007 miljoner kronor för kvartalet mars-maj i år. Det att jämföra med förra årets 7.650 miljoner kronor under samma period.

Även vinsten efter skatt var sämre än väntat med 4.638 miljoner kronor, att jämföra med 5.897 miljoner kronor under samma period förra året.

Det kraftigt växande varulagren är också en fortsatt huvudvärk för H&M. Varulagret uppgick vid utgången av det andra kvartalet (utgången av maj) till 36,3 miljarder kronorr – en ökning med 13 procent räknat i kronor under kvartalet. Det lär innebära reor även kommande kvartal, aviserar man.

Som vi har signalerat tidigare skulle det bli ett tufft första halvår. Vi hade med oss för mycket varor in i det andra kvartalet och vi drogs fortfarande med en del obalanser i H&M:s sortiment, något som vi successivt rättar till, kommenterar vd Karl-Johan Persson.

Omsättningen för det andra kvartalet på det brutna räkenskapsåret stannade vid 51,9 miljarder kronor, exklusive moms. En ökning med två procent jämfört med förra året.

I Sverige, Norge, Danmark och Östeuropa växte vi betydligt mer än marknaden. Detta visar att vi är på rätt väg och att våra digitala satsningar och förändringsarbete börjar ge resultat. Sammantaget var dock kvartalets totala försäljning inte tillfredsställande vilket bidrog till att det utgående varulagret var fortsatt för högt, kommenterar Karl-Johan Persson.

Försäljningen online blev dock en ljuspunkt för H&M, där tillväxten uppgick till 17 procent och 14 procent för de nya varumärkena, jämfört med motsvarande period i fjol.

Noterbart är också att H&M utelämnat sina prognoser för 2018.
Vi ser att utvecklingen går i rätt riktning även om det fortfarande finns många utmaningar och hårt arbete återstår. Det första halvåret blev något mer utmanande än vad vi inledningsvis trodde, men vi tror på en gradvis förbättring och ett starkare andra halvår, kommenterade Karl-Johan Persson då i den förra rapporten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093