EU i toppmöte om handelskriget
EU-toppmötet ska på torsdag kväll diskutera hur man ska agera i handelskonflikten med USA.
Vad gör man om USA inför tullar på personbilar från EU?
Hittills har EU-länderna stått enade.
Efter en inledande mjukare linje anslöt sig även Tyskland till den hårda linjen mot USA:s ståltullar. På midsommarafton införde EU maximala strafftullar på amerikanska varor värda 2,8 miljarder euro.
Det finns risk att USA kortar ned utredningstiden och fattar beslut om biltullar redan i höst, sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström på tisdagen.
"Självklart är det upp till EU:s ledare att diskutera vad EU:s svar blir. För tillfället har vi i kommissionen inte förberett någon lista (med nya amerikanska produkter som kan beläggas med strafftullar)", sade Cecilia Malmström.
EU-ledarna behöver inte fatta något beslut vid torsdagens middag. Men marken bör beredas.
Målet för eventuellt nya strafftullar från EU är precis som tidigare att nå maximal effekt i USA samtidigt som EU-företag skadas så lite som möjligt.
Toppmötet "stöder till fullo" de vidtagna motåtgärderna mot USA, enligt utkastet till slutsatser.
Toppmötet kommer också uppmana kommissionen att lägga förslag för att förbättra hur Världshandelsorganisationen WTO fungerar.
På det området går samarbetet mellan EU och USA faktiskt bra, sade Cecilia Malmström. Även Japan deltar.
USA är också intresserat av att täppa till kryphål i WTO:s regler som ger Kina möjlighet att subventioner statliga företag, begränsa utländska investeringar, resa handelshinder och tvinga fram tekniköverföring.
"Vi ska ta initiativ till några förslag och sen ska vi naturligtvis förankra dem hos USA, Japan och andra WTO-medlemmar", sade Cecilia Malmström till Nyhetsbyrån Direkt.
"Vi måste förstås också få med Kina i samarbetet. Min kollega Jyrki Katainen har varit i Kina nu och kommit överens om att sätta upp en arbetsgrupp", fortsatte hon.
Jyrki Katainen är kommissionens vice ordförande för investeringar.
Dessutom vill EU få USA att häva sin blockering av tillsättandet av nya domare i WTO:s appellationsdomstol. Cecilia Malmström sade att USA har vunnit 86 procent av fallen i WTO:s tvistelösning.
EU:s avsikt med WTO:s reform går längre än så. Enligt utkastet till slutsatser vill EU även underlätta överenskommelsen mellan en mindre grupp WTO-länder för att undvika att enstaka länder kan sätta stopp.
EU-toppmötet kommer också uppmana handelsministrar och Europaparlamentet att enas om förslaget av granskningar av utländska direktinvesteringar "snabbt". Det gäller främst kinesiska och ryska investeringar i strategisk infrastruktur.
Frihandelsvänner har mildrat skrivningen i slutsatserna från att toppmötet tidigare satte en tidsgräns vid årsskiftet för överenskommelsen.