23948sdkhjf

Rättvänd streckkod minskar belastningen

Ny kampanj ska minska skadorna i kassan.

Vänd EAN-koderna rätt när du lägger upp varorna på transportbandet. Med det budskapet inleder Handelsanställdas förbund en rikstäckande kampanj för att komma tillrätta med yrkesskadorna i kassaarbetet.

Att arbeta i utgångskassan är ett tufft arbete. Tunga lyft och repetitiva rörelser i ett stressigt tempo orsakar inte sällan belastningsskador i nacke, axlar, rygg och ben. Arbetsmiljöverket har länge haft ögonen på kassaarbetarnas arbetssituation och beslutet om tvåtimmarspass med vilotider emellan har förbättrat arbetssituationen i butiksmiljön.

Men de obemannade butikerna är inte här ännu och skadefrekvenserna bland de som arbetar i kassorna är fortfarande alldeles för stora, tycker Handelsanställdas förbund. I samarbete med Arbets- och miljömedicin syd har man därför undersökt om kassörens fysiska belastning även påverkas av hur kunden lägger upp sina varor på transportbandet med streckkoden rätt- eller felvänd.

– Det är mycket individuellt. Ibland bygger folk berg på bandet, det utgör tung belastning för kassaarbetarna. Men det finns även de som vill hjälpa till och lägger upp sina varor med rättvänd och synlig EAN-kod. Äldre och miljömedvetna människor är duktigare på att göra arbetet i kassorna lättare, förklarar Mikael Willman, ombudsman och regionalt skyddsombud på Handelsanställdas förbund, avdelning 1, Malmö.

Studierna gick ut på att sex personer fick i uppdrag att ”betala” fullastade kundvagnar med identiska varor i kassan. Varannan kund placerade varorna med streckkoden åt rätt håll på kassabandet. Varannan kund plockade upp varorna på bandet utan att tänka på hur streckkoden hamnade. 

Kassaarbetaren utrustades med elektroder på skuldror och underarmar som registrerade muskelaktiviteten i vila och arbete. 
Resultatet visade att det var stor skillnad i belastning beroende på om streckkoden var rättvänd eller om kassörskan själv måste vrida och vända på varan för att lägga den rätt. Både handleden och överarmen rörde sig i mycket högre hastighet när streckkoden inte var rättvänd.

När streckkoden var rättvänd vilade skuldrorna. Men när butiksbiträdet själv måste vända streckkoden rätt fick musklerna ingen vila alls.
Att vända streckkoderna rätt tog dock tid för kunderna.

– Det skiljde mer än två minuter i tid mellan den snabbaste och långsammaste kunden. Men att hitta streckkoden är en träningssak, kunder som självskannar har ju lärt sig det med tiden, påtalar projektgruppen.

– Nu behöver vi aktiv hjälp från, i första hand, kunden. Men längre transportband och mer hjälp från förpackningsindustrin kan också underlätta. Att placera streckkoder på flera olika ställen på förpackningen gör både kundens och kassaarbetarens arbete smidigare, säger Mikael Willman och påminner om att skanningskampanjen kommer att pågå fram till årets slut.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078