Här är regeringens åtgärder mot stöldligor
Under dagen höll inrikes- och justitieminister Morgan Johansson en pressträff för att informera om regeringens förslag till åtgärder för att få stopp på de stöldligor som härjar i landet.
Han berättade att man uppskattar att drygt hälften av alla bostadsinbrott utförs av stöldligor från andra länder, och då främst från Litauen, Rumänien, Polen och Georgien. De står även för en stor andel av stölderna av bland annat båt- och bildelar, inbrotten i butiker samt för brott mot äldre. Därför fokuserar en stor del av åtgärderna just på stöldligor utomlands ifrån.
Polisen får dels i uppdrag att utöka arbetet mot denna typ av brott i Sverige samt att utöka sitt samarbet med internationella kollegor. De får även – tillsammans med Tullverket och Kustbevakningen – i uppdrag att ta fram ett förslag på hur de kan skärpa kontrollerna för att ta fast fler när de är i färd med att frakta ut stöldgods ur landet. Ett förslag ska finnas färdigt den 8 juni.
Regeringen remitterar även ett lagförslag för att utöka Kustbevakningens befogenheter, som innebär att de ska kunna bistå polisen oavsett vilket brott det rör sig om.
För att ytterligare stärka övervakningen vill man även se automatisk kamerabevakning med nummerplåtsavläsning samt fordonsavkänning vid gränsövergångarna.
Åtgärdspaketet innehåller även en ny brottsrubricering: inbrottsstöld.
– Den 19 januari tillsatte vi en särskild utredare – My Hedström, byråchef på åklagarmyndigheten – för att utreda en del frågor som har med inbrott och häleri att göra. Det handlar dels om att införa av ett nytt brott – inbrottsstöld – där minimistraffet ska ligga på ett år. Idag är minimistraffet sex månader. När man höjer straffet för inbrotten blir det även lättare att utvisa de som döms, sade Morgan Johansson.
Utredaren ska även se över skärpta straff för systematiska stölder samt kriminalisering av att försök till och förberedelser för häleri. Även lagförslaget om tillträdesförsbud till butiker ska utredas.
Förslagen från utredningen ska redovisas den 18 januari 2019.
Regeringen föreslår även att fler ska avtjäna sina straff i hemlandet och man hoppas nu på att så snart som möjligt få avtal på plats med Rumänien och Litauen för att underlätta detta.
– Huvudregeln måste vara att om du döms i Sverige men inte har någon anknytning hit så ska du avtjäna ditt straff hemma för det är ju i hemlandet som man ska rehabiliteras.
– Vi behöver en snabb process som går ut på att "vi tar dig, vi dömer dig, vi skickar hem dig". Vi tror att det skulle verka avskräckande men det skulle också vara bättre utnyttjande av resurserna från vår sida. Vi behöver de här platserna för de svenska bovarna.
Artikeln är en del av vårt tema om Säkerhet.