23948sdkhjf

Fler konkurser 2017

Antalet konkurser ökade för svenskt företagande förra året. Byggindustrin drabbades hårt men ökningen sågs även i detalj-, och partihandeln.

Efter restaurang- och hotellbranschen var byggindustrin hårdast drabbad av ökningen i företagskonkurser, från 953 år 2016 till 1 046 år 2017. Det motsvarar en ökning med tio procent. Det visar statistik från affärs- och kreditinformationsbolaget UC.

I detaljhandeln ökade antalet konkurser med fem procent, från 601 till 634, och i partihandeln med två procent, från 376 till 382.

Totalt sett ökade konkurserna i Sverige med tre procent förra året. Statistiken från UC visar att antalet konkurser gick upp under hälften av månaderna år 2017.

– Det är oroväckande siffror vi stänger 2017 med. Ser vi tillbaka så långt som 2015 hade vi inte en enda månad med ökat antal företagskonkurser. För 2016 är det endast en månad. Jag kan tänka mig att det konsekvent ökande antalet företagsbedrägerier kan vara en anledning till varför det ser ut som det gör för 2017, säger Richard Damberg, ekonom och utbildningsansvarig på UC.

Sverige hårdast drabbat

Sverige var det land i Norden som drabbades av högst ökning av antalet företagskonkurser, procentuellt sett, förra året. Det framgår av statistik från UC-koncernens nordiska samarbete Nordic Credit Alliance.

Den totala ökningen i Sverige var som sagt tre procent. Det gick inte heller bra för Norge, som redovisade en ökning med 1,5 procent. Danmark redovisade däremot en minskning med 7,5 procent. Bäst gick det för Finland där antalet företagskonkurser gick ner med 13 procent.

I alla länder är byggindustrin, hotell- och restaurang samt detaljhandeln de mest utsatta branscherna.

– Sverige sticker ut jämfört med resten av Norden vad gäller konkursutvecklingen i bygg- och detaljhandeln. I de andra nordiska länderna har konkursnivåerna i de här två branscherna gått ned eller stått still. I Sverige har de istället ökat med fem respektive tio procent, trots den goda konjunkturen. En av orsakerna går att hitta i olika regelförändringar på den svenska marknaden, där sänkningen av Rot-avdraget är ett exempel. 2015 såg vi en enorm boom av rotavdrag när folk passade på att renovera innan de nya reglerna slog till. När jobben sinade ledde det till ökade konkurser i mindre byggbolag, säger Richard Damberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067