Konkursökning i detaljhandeln
Under perioden januari till november i år gick 588 företag inom detaljhandeln omkull vilket är en ökning med 7 procent jämfört samma period 2016 då 549 företag i konkurs.
Totalt minskade antalet konkurser i november med 6 procent jämfört med samma månad i fjol. Totalt sett hittills i år har antalet konkurser ökat med 4 procent.
Restaurang- och hotellbranschen är mest utsatt och hittills i år har antalet konkurser inom branschen ökat med 23 procent.
- Förra året sjönk konkurserna i nästan alla branscher. Under 2017 har de istället ökat i ett antal utsatta branscher. Enligt vår senaste statistik går 1,2 procent av alla aktiva restaurangföretag i konkurs, vilket är en ökning. Det innebär att många hoppfulla företagare satsar pengar i restaurangbranschen men att verksamheten inte bär. Det är en varningssignal till entreprenörer med restaurangdrömmar, säger Richard Damberg, ekonom och utbildningsansvarig på UC.