23948sdkhjf

De ser allt - men vad får de visa?

Säkerhetskamerors placering diskuteras livligt, och varje regelförändring medför att allt fler platser kan övervakas. Anders Gagner-Geeber , vd för Nokas Teknik, menar att debatten har helt fel fokus.

– Först vill jag säga att säkerhetskameror inte påverkar mängden brott, snarare bidrar de till att flytta brottsligheten till platser som inte är övervakade, säger han, när han tar emot i ett konferensrum i den berömda byggnad i Västberga där det stora helikopterrånet ägde rum 2009.

Ett enda litet spår finns kvar, ett svart märke efter en stege som restes mot väggen under fönstret i det rum vi sitter.
­– Säkerhetskameror kan fungera preventivt på de platser där de sitter, de kan göra så att vissa känner sig tryggare på platser som upplevts stökiga, och det är vackert så. Rätt hanterat hjälper bilderna definitivt till att klara upp brott, säger han.

Outtnyttjad potential
– Jag tycker att det är bra att kameraövervakning sker på fler platser. Det tråkiga är att kamerornas potential inte utnyttjas till fullo. Kamerorna blir allt bättre. De kan ge knivskarpa bilder över ganska stora områden, men de bilderna kan inte nyttjas, framhåller han.
I dag är reglerna för hur en kamera får filma strikta.
Anders Gagner-Geeber ritar upp ett hus och ett staket:
– Kameran får sitta på fasaden och filma allt som händer innanför staketet. Utanför staketet är det allmän mark, och där kan det anses skada människors integritet när de filmas under exempelvis en promenad med hunden. Därför är bilderna maskerade, om de alls finns.
Kriminell aktivitet som sker på den allmänna platsen får inte fastna på filmen.

– Om någon exempelvis handlar med droger eller reser en stege för att ta sig över får inte synas på filmen, även om det skulle hjälpa till att förhindra eller klara upp ett brott, säger han.

Filmer sprids ohämmat
Han förklarar att det i dag finns mängder av felvinklade och felinställda kameror, som tar bilder av gatumark och annan allmän plats. Filmer sprids på nätet, som exempelvis vid terrorattacken vid Drottninggatan, där man ser människor springa för livet medan lastbilen far förbi.
−Just det exemplet illustrerar vad som är fundamentalt fel med dagens diskussion kring säkerhetskameror – titta inte på kameravinklar, titta på hur filmerna används i stället! Filmer från säkerhetskameror sprids, informationen läcker i media eller på nätet. Till det har vi alla filmer från mobilkameror som ingen kameralag i världen kan stoppa, säger han.

Skydda informationen
Han anser att kameror borde få sättas upp på platser där de behövs, och att alla restriktioner kring kameravinklar borde ses över. Han framhåller också att en kamera i dag inte bara filmar en miljö i brottspreventivt syfte. De tar upp all information som syns i bild, information som kan användas till att planera säkerhetshöjande åtgärder men även för kommersiellt bruk i butiksmiljöer och köpcentrum.
– Ta i stället hand om själva filmerna på ett säkert sätt. Skydda materialet och se till att endast de som ska utreda brott eller använda filmen för något annat specifikt syfte får tillgång till bilderna, säger han.
Han anser att stora samhällsvinster skulle göras med ett mer lösningsorienterat förhållningssätt:
– Fokusera på att skydda informationen och dess användning i stället för att diskutera insamlingsmetoder. På det viset skulle polisen få tillgång till bättre bilder när de behövs.

Artikeln är en del av vårt tema om Säkerhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063