Satsning på nya sedelautomater
– Det är många som fortfarande vill hantera sedlar, säger Bankomats kommunikationsansvariga Johanna Holst.
Antalet uttagsautomater har minskat i landet, i takt med att bankkontoren blir färre. Men att det blir längre till närmaste bankkontor betyder också att det har blivit svårare för personer att hantera sina kontanter. Det har ökat pressen på bankerna att se till att kunderna kan sätta in och ta ut pengar.
Därför satsar bankerna via Bankomat AB på kontantcenter, med automater för både uttag och insättning av sedlar. Sedan ett år tillbaka har 50 kontantcenter etablerats i landet och fler är på väg.
- Målet är att ha ett 80-tal klara slutet av 2017 och det är en målsättning vi ser ut att klara av. Vi etablerar i hög takt, säger Joanna Holst.
På nya platser
Men är det då rätt satsning, när Sverige i rask takt går mot det kontantlösa samhället? Kortbetalning och mobiltjänsten Swish har för många ersatt sedlarna i plånboken.
– Vi ser att det finns absolut ett behov av våra automater, speciellt nu i takt med att bankkontoren i hög grad slutar med kontanthantering, säger Johanna Holst.
I stället för att som tidigare lägga automaterna i anslutning till en bank placeras de nu i gallerior, resecentra och andra platser där människor rör sig.
För privatkunder
– Det kanske är så i framtiden att man inte har en kontantautomat runt hörnet utan att man åker till sin närmste galleria eller centralort för att sköta de kontantärenden man har, säger Johanna Holst.
I många av de gallerior som nu får kontantcenter blir det alltså möjligt att även sätta in pengar. Men de nya insättningsautomaterna är främst till för privatkunder. Butiksägare som hoppas slippa långa resor för att sätta in dagskassan blir kanske besvikna. Enstaka banker erbjuder sina företagskunder att använda automaterna, men långt ifrån alla, upplyser Johanna Holst.
Fakta: Kontanthantering
Källa: Bankomat AB, Kontanten AB |
Källa: TT