Kolla in Euroshop-trenderna!
Efter år av ganska likartade produktinnovationer och så där lagom nytt tänk vänder nu detaljhandeln upp och ner på affärsmodeller och använder teknologi på helt nya sätt. Hur vi som leverantörer ska hantera de krav som detaljhandeln nu ställer är utmanande och ställer krav på oss att vara innovativa och modiga i våra tankesätt. Den som sitter fast i gamla mönster de närmaste åren, kommer att försvinna, så krasst är det.
Digitalisering driver förändring
Digitalisering handlar inte längre bara om att koppla samman fysisk butik med näthandeln. Konsumenter vill självklart ha samma upplevelse oavsett var de befinner sig och den digitala aspekten är numera en självklar och integrerad del i affärstänket. Numera är det snarare den digitala närvaron som driver spännande förändringar i de fysiska butikerna. Kommer framtidens butik att bara bestå av provrum? Kunden väljer ut plagg via nätet för att sedan prova i lugn och ro i butiken, som dels är mycket mindre och framförallt fungerar som en plats där kunden verkligen kan uppleva varumärket.
Butiken ger känsla för varumärket
Trenden pekar helt klart mot mer “spännande” shopping. Ju mer näthandel desto viktigare blir butiken när det gäller att skapa en känslomässig koppling till varumärket. Det sker bland annat med butiksinredningen, inte minst genom belysning, Ny intressant forskning visar att konsumentgrupper reagerar olika på variationer i bland annat belysningens ljusstyrka och färgton. Andra intressanta trender är användningen av nya medier som integreras i inredningen och skapar helt individuella butiksmiljöer. Nu finns till och med en helt ny typ av människoliknande skyltdockor! De tillverkas på några dagar baserade på skanningar av riktiga personer med hjälp av samma tekologi som används för att skapa dagens datoranimerade filmer.
Sammankopplat, smart och grönt
Miljö och hållbarhet är en viktig trend inom detaljhandel och inte minst dagligvaruhandeln. De närmaste åren kommer vi att se fler och fler smarta integrerade lösningar bland annat för att förbättra energianvändningen i matbutiken. Sensorer kopplat till avancerad databearbetning och styrning av allt från belysning och kyldisk till applikationer vi inte hunnit uppfinna än, leder till minskad energiförbrukning. Smart teknologi driver även på utvecklingen inom spårbarhet av mat och ingredienser och ser till att maten hålls färsk och fräsch längre i butiken.
Nya finansieringsmodeller
Historiskt har butiken genomgått en uppfräschning vart sjunde till tionde år, men nu pratar man om att designa om den fysiska butiken så ofta som vart fjärde eller till och med vart tredje år. Ett sätt att hantera konstant förändring av butiksinteriörern är genom modulär butiksinredning som enkelt kan flyttas och utökas. El och LED-belysning löper i skenor integrerat i hyllor och övrig inredning snarare än i golv eller tak.
Ett annat och betydligt effektivare sätt att möta behovet av konstant förändring är finansiella lösningar som lämnar över ägandeskapet av belysningsanläggningen och på det sättet garantera uppgraderingar i takt med teknikutvecklingen. Det möjliggör även snabbare övergång till ett mer miljövänligt butiksbestånd, samt frigör kapital som kan användas inom andra områden. Det skulle innebära att exempelvis klädkedjor skulle kunna förnya och modernisera sina butiker betydligt oftare än idag, och därmed erbjuda kontinuerligt intresse för konsumenter.