Oro kring klädjätten
– Själva första kvartalet var bättre än väntat, men det spelar inte så stor roll i dag. En kombination av orosmoment bidrar till det negativa sentimentet kring aktien och det kan komma att hänga kvar över aktien en tid, säger Swedbanks analytiker Stefan Olsson till Nyhetsbyrån Direkt.
Han lyfter fram att H&M:s kommentarer kring framtiden nu är mer återhållsamma än tidigare. I samband med bokslutsrapporten i januari såg bolaget positivt på sina möjligheter att under 2017 nå sitt nya mål om en omsättningstillväxt på 10-15 procent.
–Nu får man inte någon hjälp från betryggande kommentarer. Bolaget kommer med ganska försiktiga kommenterar under telefonkonferensen vad gäller tillväxtutsikterna och hur man kan rätta till lagernivåerna under andra kvartalet, säger Stefan Olsson.
Svårare nå målet 2017
Under en telefonkonferens på torsdagen sade H&M:s ir-chef Nils Vinge att utvecklingen under verksamhetsårets fyra första månader har gjort att det nu blir svårare för H&M att nå sitt försäljningsmål just 2017.
Vd Karl-Johan Persson sade senare i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att försäljnings- och marginalmålen för 2017 fortfarande är "realististiska".
Kassaoro
Utöver det har det dykt upp en oro för H&M:s kassa. Vid utgången av första kvartalet hade bolaget likvida medel på 8,4 miljarder kronor, vilket är en betydligt sämre kassa än för ett år sedan då den uppgick till 13,5 miljarder.
– Man ska man betala den första omgången utdelning i mitten av maj på drygt 8 miljarder kronor. Samtidigt framgår av rapporten att bolaget har tecknat en kreditfacilitet på 700 miljoner euro. Sammantaget triggar det en oro för likviditeten, säger Stefan Olsson.
Faller på börsen
Morgan Stanley har också tagit upp krediten i en analyskommentar och kallar den "intressant" och påminner om att H&M tidigare inte har varit i behov av någon kreditfacilitet.
Under första kvartalet hade H&M ett kassaflöde på -923 miljoner kronor, jämfört med +664 miljoner första kvartalet i fjol.
– Det kan till viss del förklaras av den berömda timingeffekten. Kvartalet visar på en kraftig skillnad i rörelseskulderna, vilket till stor del är leverantörsskulder, förklarar Stefan Olsson.
Vid 12.30-tiden hade H&M-aktien fallit 6,3 procent på Stockholmsbörsen.