Ledare: Tystnad ökar inte säkerheten
I kraft av vår yrkesroll känner vi på redaktionen självklart en tillfredsställelse i att vi kan spegla vad som ligger i tiden.
Men ännu hellre hade vi velat att temat skulle ha handlat om andra typer av risker än stölder och våld: marknadsmässiga, logistiska, miljörisker och hälsorisker.
Men det är bara att konstatera: det finns orter i Sverige där handlare med jämna mellanrum både känner oro, är utsatta och upplever att de inte får det stöd de behöver. Samtidigt finns det en tysthetskultur: man vill, eller vågar, inte berätta om läget och om den egna affärsverksamehten.
Det har vi på redaktionen känt av i arbetet med detta nummer. Som journalist finns en viss vana vid tystnad. När det går bra för ett företag berättar man gärna. När det går sämre, då är det tyst från pressavdelningar, pr-folk och marknadschefer.
Men den här tystnaden är av annat slag.
Samtidigt, i det stora perspektivet – Sverige har aldrig varit säkrare än idag. Men varje handlare, för varje person, som utsätts för brott är det en gång för mycket.
I nummer två av den tryckta tidningen visar vi inte bara på utmaningarna utan lyfter också fram flera goda, hoppingivande exempel.
När du slår igen sista sidan i tidningen är vår förhoppning att du gör det med en positiv känsla av att det går att göra något åt situationen.
Vi kommer också nu i vår att ordna en kunskapsfrukost just på samma tema. Där kommer bland annat Per Geijer, Svensk Handels säkerhetschef, att presentera en färsk uppdatering av brottsläget i handeln.
Ylva Åkesson, chefredaktör Dagens Handel