23948sdkhjf

Visstid - fattigfälla eller språngbräda?

LO ser visstidsanställningar som en källa till otrygghet, medan Svenskt Näringsliv ser det som en viktig väg in på arbetsmarknaden.

 

I dag skriver Arbetsmarknadsnytt att LO vill att antalet visstidsanställda sjunker, men att Patrik Karlsson, Svenskt Näringsliv, betonar att anställningsformen fyller en viktig funktion.

– LO glömmer helt bort att detta är vägen in på arbetsmarknaden, säger han.

LO och Svenskt Näringsliv har nyligen tagit fram en gemensam utredning för att få samma verklighetsbild kring visstidsanställningar. Organisationerna var överens om att visstidsanställningar behövs på den svenska arbetsmarknaden. Däremot råder det oenighet om vad som är en rimlig nivå.

Facket efterlyser en  ändring. I en färsk LO-rapport, ”Anställningsformer och arbetstider 2017”, skriver de att osäkra former av tidsbegränsade anställningar har ökat på bekostnad av förutsägbara vikariatsanställningar.

– Att över en kvarts miljon människor har så otrygga anställningar så att de inte vet om de kommer få tillräckligt med jobb för att ha råd att betala mat och hyra är inget annat än en skandal, säger LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson, i ett pressmeddelande.

Rapporten lyfter även fram att deltidsanställningar är betydligt vanligare bland arbetare än bland tjänstemän.

När Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER, nyligen släppte sin tredje rapport var visstid ett av flera teman. AER visar att de flesta arbetstagare har fasta anställningar, men samtidigt är osäkra visstidsanställningar vanligare bland marginalgrupper som ungdomar, utrikes födda och lågutbildade. Enligt rapporten förefaller den höga andelen visstidsanställningar bero på att företagen anpassar sig till en sammanpressad lönestruktur.

– Jag tror inte att det är en bra idé att ensidigt försvåra för visstidsanställningar, utan det kan vara en språngbräda till en tillsvidareanställning. Det jag kan tänka mig är en kombination av ett mindre strikt skydd vid tillsvidareanställningar och striktare regler för visstidsanställningar, sade rådets vice ordförande Per Skedinger under ett seminarium, och underströk att låg lönespridning inte bara innebär färre jobb utan också fler osäkra anställningar.

Även Svenskt Näringsliv har släppt en rapport som undersöker hur allmän visstidtidsanställning har fungerat sedan den infördes 2007. Arbetsmarknadsnytt skriver att redan titeln ”Alva öppnar dörren – en allmän visstidsanställning är en jobbsuccé” ger en tydlig indikation om utslaget.

Bilden går på tvärs mot den som LO förmedlar.

– Rapporten visar att den allmänna visstidsanställningen har gjort att 1,1 miljoner arbetslösa har lämnat arbetslöshet för en allmän visstidsanställning under de senaste tio åren. Dessutom har drygt 900 000 gått från en allmän visstidsanställning till ett fast jobb. Det är väldigt många som har fått chansen på arbetsmarknaden tack vare allmän visstidsanställning, säger Patrik Karlsson på Svenskt Näringsliv..

Han menar att allmän visstidsanställning kan användas i olika situationer när ett företag har behov av tidsbegränsad personal. Till exempel under ett projekt på några månader, extrahjälp i kassan över helgen eller en några månader lång högsäsong där efterfrågan från kunderna är märkbart större.

Men LO är kritiskt och trycker på att var fjärde arbetarkvinna är tidsbegränsat anställd och Torbjörn Johansson använder ordet skandal. Patrik Karlsson betonar att LO missar viktiga tankesteg.

– LO glömmer helt bort att detta är vägen in på arbetsmarknaden. Alternativet i inledningsskedet för många av dessa är faktiskt arbetslöshet. Det är inte ett fast jobb. Det mest positiva med tidsbegränsade anställningar ur ett löntagarperspektiv är att de i så hög utsträckning leder till ett fast jobb, säger han.

 

 

Källa: Arbetsmarknadsnytt

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094