23948sdkhjf

Här dubblar konfektyrduon

Cloettas förvärv av Candyking stärker konfektyrbolagets verksamhet i Danmark, Norge och Storbritannien. – Candyking har betydande verksamheter i de länderna och vi är lite mindre starka där. Vår verksamhet i England dubblas med det här och vi får nästan en dubbling även i Norge och Danmark, säger Cloettas ir-chef Jacob Broberg till Nyhetsbyrån Direkt under fredagen efter annonseringen av köpet av Candyking.
Jacob Broberg vill däremot inte diskutera storleken på de nämnda "betydande synergier" som bolaget talar om i pressmeddelandet.

– Jag vill inte gå in på det. Det är som vi skriver, att vi kommer att komma tillbaka med mer tydliga siffror kring hur mycket det här handlar om.

Synergierna är hänförliga till administration, inköp, logistik, försäljning och genom insourcing av produktion. Samtliga delar avser då alltså kostnadssynergier.

– Det är inga intäktssynergier. Det talar vi inte om, utan det är kostnadssynergier, säger Jacob Broberg.

Det slutliga utfallet av synergier är beroende av volymutvecklingen. Cloetta kommer, trots att Candyking har små marginaler, att behålla sitt koncernmål om en underliggande rörelsemarginal på 14 procent.

– I och med att vi kan plocka ut kostnadssynergier och göra insourcing så räknar vi med att, över tid, ska detta inte påverka vår möjlighet att nå vårt 14-procentsmål. Vi ser också att synergierna är gradvisa synergier från det att affären stänger till ända upp till 2019-2020. Att vi talar om så pass långa tider hänger samman med insourcing av produktion som tar tid, säger Jacob Broberg.

Förvärvet av Candyking kräver ett godkännande av den svenska konkurrensmyndigheten. Myndighetens tid till besked kommer då alltså påverka när affären kan slutföras.

Kan det komma mer förvärv från er sida?

– Just nu har vi precis annonserat ett, men generellt är vår strategi, om du ser det på sikt, att givet det starka kassaflöde vi har kunna göra både förvärv och utdelningar. Det har hela tiden varit vår strategi under de senaste åren och det finns ingen anledning att ändra på den strategin, säger Jacob Broberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078