Historisk restaurangtillväxt för 2016
2016 blev ett toppår för Sveriges restaurangnäring.
Restaurangernas försäljningsvolym steg med 3,4 procent under december 2016 jämfört med samma månad föregående år. Den årliga försäljningsvolymen ökade under 2016 med 4,4 procent jämfört med 2015.
Majoriteten av restaurangkategorierna hade positiva försäljningsvolymer under december 2016 jämfört med december 2015.
Starkast utveckling hade trafiknära restauranger, som ökade med 7,8 procent. Svagast utveckling hade personalrestauranger med en minskning på 6,0 procent.
Den totala årliga försäljningsutvecklingen för respektive kategori ökade i alla utom en under 2016 jämfört med föregående år. Trafiknära restauranger hade den största ökningen under perioden med 9,6 procent medan personalrestauranger minskade med 7,2 procent.
Lisbeth Rauden/Restaurang & Storkök/Foodnet