23948sdkhjf

Securitas-vd vill inte förutspå Europatillväxt

Securitas spår i rapporten att diverse faktorer "kommer att vända den positiva trenden av organisk försäljningstillväxt" i Europa under de kommande kvartalen. Alf Göransson, vd, vill dock inte precisera huruvida det vankas negativa tal
– Det vill vi inte svara på; vi ger inte någon siffra på det. Vi har skrivit om riktningen, men om det blir negativt eller inte vill vi inte prognostisera, säger han till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen.

Den organiska försäljningstillväxten minskade redan under det fjärde kvartalet 2016, 2 procent mot 8 procent motsvarande period 2015, och mot 7 procent under perioden januari till september 2016.

Securitas sade redan i fjol att det skulle vända ned i det fjärde kvartalet, på grund av mindre behov av insatser i flyktingläger och liknande, och analytikerna gissade på nolltillväxt medan utfallet blev plus 2 procent - något som Alf Göransson säger överraskade även honom.

Med tanke på att ni nu skriver explicit att den positiva försäljningen i Europa kommer att vända ned, och det redan har vänt ned i det fjärde kvartalet: ska man inte tolka det som att det kommer att bli negativt under Q1 och Q2?

–Du får tolka det hur du vill, men vi kommer inte att ge dig någon prognos annat än att vi kommer att ha betydligt lägre tillväxtsiffror under de kommande åtminstone två kvartalen.

I rapporten förutspår Alf Göransson en återhämtning i Europadivisionens organiska försäljningstillväxt under det andra halvåret 2017. Här är han mindre förtegen:

Tror du att det kommer bli positiv organisk försäljningstillväxt under det andra halvåret?

–Ja, det tror vi.

På resultatnivå var det fjärde kvartalet sämre än analytikernas förväntningar i Europa, och rörelsemarginalen backade från 6,2 till 5,8 procent, i stället för en väntad tillväxt till 6,4 procent.

I rapporten nämns lägre försäljning av lönsamma tilläggstjänster som orsak, och huruvida den trenden håller i sig beror enligt vad Alf Göransson säger till Direkt på omvärldsfaktorer, såsom hur flyktingsituationen utvecklar sig och förekomsten av eventuella terrorattentat.

Även ett tappat storkontrakt nämns som orsak, ett brittiskt detaljhandlarkontrakt värt 400 miljoner kronor. Den 1 februari löper Securitas Arlandakontrakt, värt cirka 300 miljoner kronor ut, vilket kommer påverka, men det är känt sedan tidigare och några andra nämnvärda kontrakt som "hänger på gärdsgården" finns enligt Alf Göransson inte.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093