Avtalsrörelsen handlar inte bara om löner
Arbetstider, semester, användande av bemanningsföretag, rätt till heltid och trygga anställnigar... det finns en rad frågor att förhandla kring när Svensk Handel och Handelsanställdas förbund nu drar igång avtalsrörelsen.
– Det finns ett starkt tryck från medlemmarna på att vi tar tag i trygghetsfrågorna. Det gäller både att man ska känna sig trygg på arbetsplatsen och inte behöva vara rädd för hot och våld, och att man ska ha trygga anställningar så att man kan planera sitt liv och sin ekonomi, säger hon.
Att 30 procent av de anställda inom handeln är visstidsanställda och kan kallas in när arbetsgivaren behöver, utan att det finns någon garanti för att det finns jobb nästa dag, ser hon som förkastligt. Hon kallar det en "gummibandsprincip" och menar att det blir de anställda som får betala ett högt pris för att arbetsgivaren behöver flexibilitet.
- Lagen tillåter att arbetstiden förläggs där arbetsgivaren behöver arbetskraften, men utgångspunkten för detta är heltid som kan fördelas över året, säger hon.
Vice ordförande L inda Palmetzhofer framhåller att även om 70 procent av de som arbetar i detaljhandeln är deltidsanställda ska heltid vara normen.
–Deltidsarbete följer med resten av livet. Den som arbetat deltid får lägre pension, så att öka upp arbetstiden är ett första steg till bättre pensioner för kvinnor, säger hon.
En trygghetsfråga är också om arbetstagare ska kunna få sina heltidsanställningar omvandlade till deltid från en dag till en annan efter den så kallade hyvelprincipen.
– Svenska arbetstagare tor att de är skyddade av lagen om anställningsskydd om de har många tjänsteår. Den principen har frångåtts när företagen vill hyvla ner antalet arbetstimmar. Vi vill att förtursreglerna i LAS ska gälla även i dessa fall, säger hon.
Ett annat starkt krav från medlemmarna inom handeln är fler semesterdagar. Här har Handelsanställdas förbund ännu inget formulerat krav men man avser att börja lyfta frågan.
Linda Palmetzhofer tar också upp frågan om rån, hot och våld som ökat under senare år.Hon framhåller att åtgärder måste vidtas för att öka tryggheten på arbetsplatserna.
Beträffande lageravtalet är Handelsanställdas Per Bardh tydlig:
– Tillsvidare anställning på heltid ska vara grundregel. Annat får överenskommas lokalt, säger han, och framhåller att detta är vad som gällt tidigare, men att det på senare tid tenderat att bli fler deltider.
När det gäller lageravtalet är det vanligt att lokala fackklubbar tillåter dygnet-runtarbete, och det finns ett starkt önskemål om kompensation för nattarbete med kortare arbetstid.
Det har också varit en del strider kring användning av bemanningsföretag inom lager. Per Bardh
framhåller att Handelsanställdas förbund vill ha en skrivning i avtalet som reglerar användningen.
- Bemanningsföretag ska inte få användas i stället för att anställa personal, utan bara vid arbetstoppar och sjukdom, och endast efter överenskommelse med den lokala fackklubben, säger han.
Svensk Handels förhandlingschef Tomas Undin väljer att inte kommentera kraven så mycket:
– Det är frågor som utretts väl genom åren, säger han.
En av de journalister som samlats till Svensk Handels pressträff framkastade tanken att det behövdes lite andra krav än enbart lönekrav att laborera med under förhandlingarna.